Спорт

СК „Тонус спорт” добави сребро в българския актив от Световното в Суботица

Пазарджик, Суботица С вицесветовна титла може да се похвали пазарджишкия СК „Тонус-спорт” след 23-то Световно първенство по шотокан карате-до и 8-ма Световна купа на SKDUN, съобщи председателят и треньор на клуба, сенсей Асен Василев.

Шампионатът на планетата се проведе в Суботица (Сърбия). Участие в него взеха над 1300 състезатели от 35 държави, между които 42-ма родни каратеки (мъже, жени и юноши) представиха България. Страната ни печели общо 20 медала – 6 златни, 4 сребърни и 10 бронзови.

При подрастващите в 8-та Световна купа на SKDUN, в конкуренцията на 700 състезатели, България печели 17 медала – 1 златен, 6 сребърни и 10 бронзови. Един от сребърните медали идва в Пазарджик. Той е дело на 12-годишня Кръстьо Барабаров (кумите до 45 кг). В 8-та Световна купа България е трета в класирането по медали.

Световното първенство и Световната купа се организират от шотокан карате-до на Обединените нации/SKDUN/ -Shotokan Karate-Do of United Nations, чийто представител у нас е Българската Федерация шотокан карате -до/БФШК/ с президент  Александър Славков.
За пореден път националния отбор на БФШК затвърждава името си като един от  най-добрите в света и то на първенство от такава величина.Резултатът е вследствие на упоритата работа на треньори и състезатели.Според сенсей Славков, този успех ни отваря доста врати, най-голямата от които е са увеличаващите се шансове за домакинство на България на следващото световно първенство през 2016 година.
Сенсей Асен Василев  се е спрял още от сега на разширен състав от 14 подрастващи каратеки, с които да започне усилена подготовка за следващото световно изпитание на българска земя. „Това са много добри каратеки, всеки от тях спечелил през последните 3 години от 5 до 7 медала от различни престижни състезания.Един от критериите ще бъде класирането им  в национални първенства и купи през 2016 година, както и оценка на морално волевите им качества и тяхната издръжливост при провеждане на усилена, тежка тренировъчна дейност, казва сенсей Василев.Месец преди Световното в България, което ще бъде вероятно пак  през октомври, ще бъдат определени най-достойните, които да станат част от националния отбор.

Коментари