Институции Култура

Скоро може да има паметен знак на военните кореспонденти

Пазарджик Предложение за изграждане на паметен знак на военните кореспонденти ще изготви работна група към областна комисия Военни паметници.

Решението беше взето на заседание на областната комисия „Военни паметници”, в което участва Кристина Томова – експерт към отдел „Военни паметници” в Министерство на отбраната.

 

По предложение на зам.-областния управител Гинче Караминова, паметният знак ще включва не само чуждестранните военни кореспонденти, аташирани в България по време на Руско-турската война, а всички военни кореспонденти, художници и фотографи, отразявали военните действия по време на Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. В работната група, която ще изготви предложението и идеен проект, са включени директорите на РИМ Пазарджик, ХГ „Станислав Доспевски”, представители на: Областната и Общинската администрации, на Военно окръжие Пазарджик, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Членовете на комисията подкрепиха предложението на инициативен комитет от село Жребичко, община Брацигово, за изработването и монтирането в населеното място на мраморни мемориални плочи с имената на загиналите във войните за национално обединение 1912-1913 и 1915-1918 г. Предложението предвижда и издаването на книга с всички известни сведения за загиналите във войните 49 българи от Жребичко.

През 2015 г., по предложение на Областната комисия „Военни паметници”, са осигурени финансови средства за изграждането на паметна плоча на загиналите във войните в с. Фотиново, община Батак. С подкрепата на областна комисия „Военни паметници”, в с. Динката, беше монтирана получената от Министерство на отбраната артилерийска установка /гаубица/, която е дарена безвъзмездно на общината в Лесичово.

През 2016 г., областна комисия „Военни паметници“ ще продължи да актуализира Областния регистър на военните паметници. В момента този регистър наброява 100 паметни знака, изпратен е на Министерство на отбраната и е публикуван на сайта на областна администрация.

Областната организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, запозна членовете на комисията с предложението да се възобнови традицията за провеждане на ежегоден събор поклонение пред подвига на героите загинали на връх Велийца, община Велинград. На 5 октомври 1912 г., на връх Велийца е дадено началото на Балканската война и на това място загиват 42 войни от 39-ти пехотен полк и 27-ми пехотен Чепински полк. Членовете на СОСЗР предлагат да се подобри маршрутът до местността през с. Кръстава и да се осигурят средства за издигане на православен кръст на билото да паметника на връх Велийца.

Пресцентър Областна администрация Пазарджик

Коментари