Любопитно

„Синдром К“ – една несъществуваща болест, която спасява десетки евреи

Тримата лекари Сасердоти, Боромео, Осичини и целият болничен персонал на „Fatebenefratelli“ спасяват редица животи при нацистката окупация на Рим

От септември 1943 г. до юни 1944 г. Рим е окупиран от нацистите. По това време в града се появява мистериозна болест, която поставя под карантина много хора в изолирано крило на градската болница „Fatebenefratelli“. Интересното е, че заразата, наречена „Синрдом К“, не води до нито един смъртен случай, а напротив – тя спасява животи.

 

Въпреки че по това време хората се страхували изключително много да не се заразят с непознатата болест, се оказва, че тя дори не е била реална.  „Синдром К“ е плод на въображението на тримата лекари – Виторио Сасердоти, Джовани Борромео и Адриано Осичини, които измислят начин да спасят евреите, дошли при тях.

Една болница се превръща в убежище на евреи, след като нацистите изпращат над 10 000 души от еврейски произход в концентрационни лагери.„Fatebenefratelli“ се намирала точно до еврейското гето до река Тибър и била най-близкият подслон за бежанците. За да спасят много от тях лекарите в болничното заведение измислят план да ги диаогностицират с непознатата болест „Синдром К“, която била силно заразна и предполага пълна изолация на заразените. Така „болните“ са в специално крило далеч от нацистите, безсилни пред мистериозното заболяване.

Поставяхме “Синдром К“ на болничните листове на пациентите не за да покажем, че са болни, а за да отбележим, че са евреи“, разказва по-късно д-р Осичини в интервю. Името на болестта не само било знак за произхода на пациентите, но и присмех в лицето на нацистите и по-конкретно – Алберт Кеселринг и Херберт Каплер, носещи голяма отговорност за положението в Рим по това време. Пациентите били инструктирани да се преструват на болни. „Инфектираните“ трябвало да кашлят и да симулират ужасяващи симптоми при редовните нацистки инспекции в болницата. На германците било обяснено, че болестта е изключително заразна, и по този начин те стояли колкото се може по-далеч от евреите в изолираното крило.

Заслуга за успешното спасяване на десетки животи имат не само тримата лекари Сасердоти, Боромео и Осичини, но и целият болничен персонал, който също започва да се преструва, че измислената болест съществува.

Изключителното дело излиза наяве 60 години по-късно. Д-р Боромео получава признание от "Мемориала на Холокоста и героизма" не само заради заслугите за „Синдром К“, но и поради факта, че започва да укрива евреи в болницата много преди Рим да бъде окупиран от нацистите.

Болницата „Fatebenefratelli“ пък е призната за убежище на жертвите на нацистките преследвания. През юни 2016 г. тя е прекръстена на „Къща на живота“, а на церемонията присъства 96-годишният д-р Осичини, както и част от персонала, участвал с спасяването на стотици евреи шест десетилетия по-рано./vesti.bg/

Коментари