Общество Политика

Симеон Сакскобургготски и Соломон Паси дойдоха при Аксаковци за преподписване на договора за присъединяването ни към ЕС

Пазарджик Симеон Сакскобургготски, министър председател на Република България в мандат 2001-2005 година, и Соломон Паси, министър на външните работи на Република България в същия мандат, символично преподписаха в Пазарджик договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

Събитието беше част от инициативите на младшите посланици на Европейския парламент, учениците от Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ в Пазарджик. От името на гимназията документът подписа младшият посланик в Европарламента Трифон Иванов. Преподписването на най-важния политически договор в най-новата ни история бе направено с оригиналната писалка, с която това е станало на 25 април 2005 г. в Люксембург. Тя бе донесена специално за случая от Соломон Паси. Той показа на младежите и вратовръзката, която е носил, когато е извършвал този акт. Автентичното усещане се засили с преметването й на раменете на Трифон Иванов.


Високите гости на младшите посланици посетиха Ученическата музейна сбирка в пазарджишката гимназия, разходиха се по Коридор Европа, посетиха и зала „Европа”. След преподписването на договора, Симеон Сакскобургготски и Соломон Паси отговориха на въпроси поставени от младшите посланици. В зала „Европа“ те присъстваха на презентацията на дейностите по проекта, в който участва профилирана гимназия „Аксаков“ гр. Пазарджик.

Пред медиите Сакскобургготски оцени положително развитието на страната ни през последните години. „Като се обърнем назад мисля, че това е нещо сериозно и може да сме доволни донякъде и да положим необходимите усилия да настигнем и другите страни и най-вече ние да се осигурим нивото, което бихме искали. Това става с труд, а не с критики и приказки”, каза още Сакскобургготски.


Инициативата бе част от Програмата „Училище посланик на Европейския парламент” на Информационното бюро на ЕП в България. През септември Профилирана гимназия „Иван Аксаков” бе избрана сред 140 училища от цялата страната и стана едно от 30-те Училища посланици на Европейския парламент в България.

Коментари