Общество

Седмица на изкуствата започва в понеделник в една от детските градини в Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

От понеделник – 10 април в ДГ „Калина Малина“ ще бъде открита Седмица на изкуствата. Поводът е отбелязването на 125-ата годишнина от рождението на любимата детска писателка, която е патрон на детската градина в Пазарджик. Предвидени са редица инициативи, в рамките на които децата от всички възрастови групи ще се докоснат по един или друг начин до изкуствата.

Учителите във всяка група са избрали начин, по който да запознаят възпитаниците на детското заведение с подробности за живота и творчеството на Калина Малина, която е написала над 50 книги за деца. Тя е и авторът на първия детски роман „Златно сърце“, публикуван за пръв път през 1930 година. Децата ще имат възможността да разгледат книги, написани от Калина Малина, чието истинско име е  Райна Иванова Радева-Митова и ще рецитират нейни стихотворения. Предвидено е още провеждане на състезанието „Пътешествие из живота и творчеството на Калина Малина“ и на викторина под надслов „Гласът на детството“. Ще бъде изготвен 3 D постер с известни книги на Калина Малина, в повечето групи ще бъдат изработени тематични табла и ще бъде подредена изложба, посветена на патрона на детската градина.

Част от бъдещите първокласници ще посетят детския отдел на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“, където ще се докоснат до книгите, ще се запознаят с библиотеката като институция и с книжния фонд. „Децата трябва да познават книгата като извор на знание, ценности и добродетели и да се запознаят с творчеството на българските автори на детски книги“ – коментира директорът на ДГ „Калина Калина“ Венелина Бодурова.

Предвидена е среща с представители на танцовото и изпълнителското изкуство, които са бивши възпитаници на детското заведение. Ще се проведе и среща с художник, с автор на детски книги и с пианист, които ще обогатят представите на децата от подготвителните групи за връзката между изобразителното изкуство, литературата и музиката.

„Седмицата на изкуствата“ ще продължи и след 18 април, когато всяка група ще представи изложба на рисунки с нетрадиционни техники и изложба на кукли и декори за театър на маса по любими детски приказки.

Коментари