Общество

Седем години онкоболни напред с подкрепата на ЦСРИ

Пазарджик С много потребители и гости днес Центърът за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в Пазарджик отбеляза седмата годишнина от разкриването си. Точно на 2 май 2011 година лентата му бе прерязана от кмета на Община Пазарджик Тодор Попов – патрон на Центъра. Седем години по-късно това място остава първото и единствено такова в страната, като предоставя психологична подкрепа, рехабилитация, трудотерапевтична дейност на нуждаещите се.

 

Рождения ден на центъра, чиито потребители вече са 53-ма,  и поканата на неговия управител Мария Чергарова уважиха зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, зам.-областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев, директорът на БМ „Общински социални дейности и услуги” при Община Пазарджик Димитрия Церова, бившият областен управител Гинче Караминова и много други. Седем беше обединяващата дума във всички приветствия.

Първите, най-трудни седем години минаха. Мария Чергарова ги определя като трудни, но всички са съгласни, че са успешни и че днес празнуват не само рожден ден, а и живота.

Росица Димитрова сподели радостта си да присъства на рождения ден на центъра – рожден ден, който празнува съвместната подадена ръка между здравеопазване и социални услуги в за хората, които се нуждаят от подкрепа. Онкологичните заболявания са реалност и нашата задача е да намерим този модел, този подход, който дава съпричастност и в същото време спокойствие и подкрепа, каза зам.-министър Димитрова. Тя разгледа постигнатото за първите седем години, запозна се и с плановете за следващите, поне толкова години и сподели готовността на МТСП да съдейства на нуждаещите се с каквото може.

Наред с поздравите Димитрия Церова донесе и добра новина за Центъра – тази, че договорът му с Общината е подновен за още пет години.

За седем години пораснахме и помъдряхме, заедно плакахме и се усмихвахме, мечтаехме и реализирахме целите си, вярвахме, надявахме се и обичахме, каза управителят на Центъра и председателят на УС на СОП Мария Чергарова. Постигнахме много, но знаем, че заедно с вас и вашата протегната ръка ще надграждаме още, добави тя.

Рожденият ден припомни изминалите години и работата днес.

Коментари