Общество

Сдружение за онкоболни и приятели открива 14-та кампания за борба с рака на гърдата

Пазарджик В четвъртък, 1 октомври, от 11.00 часа ще се открие 14-та поредна кампания за борба с рака на гърдата в Пазарджик и областта и 10-та кампания под патронажа на Тодор Попов. Организатор е „Сдружение за онкоболни и приятели” – Пазарджик. Кампанията ще бъде открита в Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания на ул. „Александър Стамболийски” №16.

 

В 12.00 часа в центъра д-р Антоанета Томова, онколог, при отворени врати ще проведе презентация по теми, в синхрон със световния месец за борба с рака на гърдата – „Успехи в лечението на рака на гърдата – вчера, днес и утре”, „Нови подходи при диагностиката и лечението на HER2-позитивен рак на гърдата”. Д-р Томова е началник на І-во вътрешно отделение в Комплексен онкологичен център гр. Пловдив. Член е на най-важните научни дружества в сферата на световната и европейска онкология – ESMO, ASCO, BUON и БОД.

На 20 май 2015 г. на рождения ден на центъра „Сдружение за онкоболни и приятели” гр. Пазарджик, с председател на УС, Мария Чергарова, инициира две кампании за набиране на средства за:

1.Лежащо болните деца и детско онко-хематологично отделение към Детска клиника на УМБАЛ „Св. Георги”, гр. Пловдив.

2.Служебен автомобил за целите на СОП.

Кампанията за Детско онко-хематологично отделение е приключила успешно с дарение от пазарджишка фирма, дарла и поставила 1 климатик и 4 телевизора със стенни стойки. В нея са се включили Пенсионерски клуб №9, потребители на ЦСРИ, съмишленици и др.

Втората кампания, за служебен автомобил за целите на Сдружението, продължава с благотворителен базар пред сградата на Центъра, като след официалното откриване на кампанията за борба с рака на гърдата ще се проведе благотворителен търг.

Статистиката, предоставена от Мария Чергарова от 10-та кампания показва: „По време на 10-та поредна кампания за борба с рака на гърдата в област Пазарджик инициирана и проведена от „Сдружение за онкоболни и приятели”, гр. Пазарджик през 2011 г. общо прегледите на жени при различни лекари бяха 1041, от които на 3 жени беше открита патология на цитонамазката и на 6 жени  злокачествено образувание на млечната жлеза при профилактичен преглед на подвижния ехограф дарен на Националното ни сдружение на жени с онкологични заболявания и сподвижници от Министерство на Здравеопазването. Ехографът беше в Пазарджик и областта две поредни години и жителите имаха възможност да се прегледат във всички населени места в региона през месеците октомври, ноември и декември. Кампания с такъв мащаб може да се реализира и през настоящата година при наличие на служебен автомобил.

Мероприятията ще бъдат предавани онлайн в още 5 града в България: Пловдив, Смолян, Велинград, Асеновград и Карлово, от където по места хората ще могат да се включват.

Коментари