Общество

Световната седмица на кърменето под мотото „Кърмене и работа? Възможно е!”

Пазарджик Днес започва Световната седмица на кърменето. До осми август експерти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ ще разпространяват здравно-информационни материали: „Естественото хранене – добър старт в живота“ и „Препоръки за здравословно хранене преди и по време на бременност и при кърмене“, както в медицинските заведения на територията на област Пазарджик, така и в държавните и общински администрации, институции,  частни фирми и НПО-та. 

На 05.08.2015 г. от 10,30 ч., в партньорство с „Коплекс за социални услуги за деца и семейства“ Пазарджик, ще се прожектира филмът „Гърдата – най-доброто“, предоставен от Националната Асоциация „Подкрепа на кърменето“. След приключване на прожекцията с присъстващите ще се проведе дискусия по темата.
Шести август е обявен  за „Ден на отворените врати в РЗИ Пазарджик“ – специалист по хранене и диететика ще консултира желаещите на тема: „Здравословно хранене на бременната и кърмачката и ползите от кърменето за новороденото“.
Планираните инициативи от експертите на РЗИ Пазарджик са в отговор на тазгодишното мото на кампанията, което  е „Кърмене и работа? Възможно е!“.  Идеята е да се постави акцент върху възможността жените да съвместяват кърмене и работа. Важно е  всички жени да получават подкрепа и информация, за да могат едновременно с изпълняването на професионалните си задължения да упражнят както своето право да кърмят, така и правото на бебето да бъде хранено с майчино мляко.
Кодексът на труда позволява  в своя чл. 166 кърмещата жена да ползва отпуск от два часа дневно до навършване на 8 месеца на детето и на 1 час дневно след това.   Твърде малко от майките обаче са запознати с това свое право.  
Важно е работодателите да осъзнаят, че кърменето има дълготрайни ползи за здравето на майката и на нейното бебе, да спазват  нормативните разпоредби на Кодекса на труда и да поощряват кърмещите си служителки.

Сн. архив

Коментари