Култура Общество

СБХ Пазарджик отличи петима художници

Написано от ПЗИНФО

Откри се традиционната Годишна изложба на Представителството на СБХ Пазарджик. Тя е експонирана в галерия «Георги Машев». Тази изложба е свързана с професионалния празник на художниците Св. Лука, като се отбелязва на 18 октомври. На този ден се почита Св. aпостол и евангелист Лука, който се счита за пръв христиански иконописец.

Изложбата на Преставителството на СБХ Пазарджик винаги е фокусирала интересът на културната общественост. В изложбата участват 18 автора с 43 творби. Тази година в галерията преобладава живописта, скулптурата и рисунката.
Поради пандемията отпаднаха множество културни мероприятия, пленери и изложби не само в нашата страната, но и международни прояви в другите държави, в които участват пазарджишки творци.

Независимо от всичко, художникът е винаги пред статива, в ателието. Не пречи на твореца да изрисува пейзажите си, макар и абстрактни, пречупени през някакъв особен творчески светоглед. Може би поради създадената ситуация тази година доминират абстрактните, нефигуралните композиции. В уединение, с мислите си, авторите правят своите открития и имат своите отлични резултати. Заставайки пред статива, художникът природно е открит, верен към себе си, отдаден от душа и от сърце към околните, изобразява онези свои съкровени мисли и чувства, които го вълнуват. И както знаем изкуството е творческа художествена дейност, преминаваща през душевността на художника. То обхваща и възпроизвежда всичко, което е интересно за човека и живота. Освен това приобщава публиката чрез съприживяването.

Както всяка година и тази, Община Пазарджик определи четири награди за активно работещите художници през изминалата година. Гергана Табакова връчи награди на Бранимир Манушев, Васил Петров, Илия Тончев, Константин Анастасов.
Наградата на Съюза на българските художници получи Георги Лазаров.

Коментари