Общество

Санкции за над 9000 лева през 2018-та за тютюнопушене в нарушение

Пазарджик Наказателни постановления за над 9000 лева са издадени в областта през 2018 г. за тютюнопушене на забранени места, съобщават от РЗИ – Пазарджик. Оттам напомнят, че контролът по спазване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места (Закон за здравето, чл. 56 и 56а) се осъществява от здравните инспектори целогодишно, като под внимание се вземат и постъпилите в РЗИ сигнали от граждани и организации. През миналата година са извършени 3 407 проверки на обекти в областта.

 

Проверени са 225 обекта за хранене и развлечения, 917 детски и учебни заведения, 528 лечебни и здравни, 1733 други закрити обществени места, в т.ч. бръснарски, фризьорски и козметични салони, фитнес зали, хотели и мотели, СПА центрове, плувни басейни, транспортни средства и др., 4 открити обществени места /площадки за игра, спортни обекти и др./.

За констатирани нарушения са издадени 17 наказателни постановления на стойност

9 200 лв., от които 14 на физически лица, 2 на еднолични търговци и 1 на юридическо лице.  Най-често забраната за тютюнопушене на закрито се нарушава от заведенията за обществено хранене и развлечения (кафе-аперитиви, барове и ресторанти), показват наблюденията от проверките.

Коментари