Институции

Само 265 си регистрираха личните стопанства

Написано от ПЗИНФО

Заместник областният управител Йордан Кожухаров председателства заседанието на Областната епизоотична комисия, на което беше разгледана актуалната епизоотична обстановка в страната и областта. Към днешна дата няма регистрирани случаи на болестта Африканска чума по свинете в област Пазарджик. От началото на годината в страната са констатирани 415 огнища на АЧС, за месец септември, те са 11. По данни на ОДБХ Пазарджик индустриалните ферми за отглеждане на свине в областта са 7. Ежеседмично се извършват проверки и се взимат проби от тези обекти, за момента са отрицателни.
Заместник областният управител Йордан Кожухаров отправи апел към представителите на общините, които участваха в заседанието, да подпомогнат ОДБХ Пазарджик в процеса на регистрация на стопанства за отглеждане на прасета за лично ползване. В тази връзка, на 30.09.2020, от 10.30 ч., в Пленарна зала на Община Пазарджик, ще се проведе информационна среща на Областната епизоотична комисия с кметове на кметства от общините Пазарджик и Лесичово.
Въпреки изплатеното подпомагане на над 2200 стопанства през изминалата година за дезинфекция и почистване на обектите, до момента в ОДБХ Пазарджик са регистрирани едва 265 лични стопанства тип „заден двор“. Заявленията за регистрация на собствениците се подават чрез кметовете по места в Областната дирекция по безопасност на храните. Регистрацията на „животновъден обект – лично стопанство“ е безплатна и безсрочна. При евентуално възникване на огнище от Африканска чума, то именно собствениците на животни от регистрирани обекти ще получат обезщетение.
На 3 октомври 2020 г. се открива груповият лов на дива свиня. Във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ловът на територията на цялата страна ще се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция. Ръководителите на ловните излети ще инструктират ловците да се повиши бдителността им за установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение.

Коментари