Спорт

Руснаците с най-много отличия от Европейското по авиомоделизъм

Пазарджик Русия завърши с най-много отличия провелото се в Парк остров „Свобода” Европейско първенство по авиомоделизъм за кордови модели в класовете F-2. Финалните стартове протекоха в безкромпромисни битки и при изключителен интерес. На отлично подготвените писти на авиомоделната база за пореден път най-добре се представиха руснаците, които успяха да завоюват два златни, три сребърни и два бронзови медала. След тях се подредиха украинците, също с два златни, но с един сребърен и два бронзови медала. Англичаните си тръгват с два златни, словаците с злато и две сребърни отличия, а французите – с един златен медал.

В отделните категории модели европейски шампиони станаха:  клас F2A –Ейснер Паул- Англия със скорост от 302,1 км/ч, а при юношите  Ян Спирин-Русия- 284,6 км/ч.  От българите при мъжете най-добро е представянето на пловдивчанина Георги Кабаков, но въпреки новия републикански рекорд от 285,5 км/ч. той остана 16-ти. При юношите Георги Говедарски се примири с 4-то място с 221,3 км/ч.   

В клас F2B европейски шампион е Игор Бургер, Словакия с 2228,7 точки, при юношите – Микита Леонидов с 2083,28 точки.

В клас F2C победата е за тандема Сургуе Паскал/Сургуе Александер – Франция с 6:30,5 минути на 200 обиколки, а при юношите – Кочетигов/Венедиктов – Русия с 3:40,3 минути на 100 обиколки. Тук за България единствения сребърен медал извоюваха  юношите – 14 годишният Николай Палежев от Русе в тандем със 17 годишния Стефан Чолаков от Бургас с 54 обиколки.

В клас F2D победждава Станислав Чорни – Украйна в 8 от 8-те финални боя, а при юношите, Иван Борода-Русия със 7 победи. Никол Павлова от Русе е пета с две победи.

 Традиционно церемонията по закриването и награждаването се проведе на площад „К. Величков“ в центъра на Пазарджик . Председателката на FAI жури, госпожа Дьо Халман от Англиа даде висока оценка на организацията и провеждането на Европейското първенство и изяви надеждата, че и в бъдеще на прекрасната спортна база в Пазарджик ще бъдат възлагани домакинства на отговорни международни прояви.

 

Коментари