Спорт

Родена в Пазарджик шампионка по художествена гимнастика организира Първи Международен турнир „Виктория“

Написано от ПЗИНФО

Родената в Пазарджик световна шампионка по художествена гимнастика от Баку 2005 с българския ансамбъл Йорданка Георгиева организира  Първи Международен турнир за купа „Виктория”.Той ще се проведе от 8 до 10 ноември в зала „София” в столицата. До момента участието си са заявили 500 деца от седем държави.

Специално за турнира  за първи път  ще бъдат събрани и показани на едно място  българските олимпийски медали в художествената гимнастика, сред които е и отличието на Ренета Камберова от  Рио 2016.  Тя самата също ще присъства на състезанието.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Йорданка Георгиева е родена през 1988 г.  в Пазарджик и започва да тренира художествена гимнастика в клуб „Диляна“ с първи треньор Дитка Стоилова. През 2000 г. треньорката на Йорданка /по това време с бащината си фамилия Андонова/ заминава за Норвегия и състезателката преминава в клуб „Левски“, където тренира с Нешка Робева, Елизабет Колева, Лушка Бъчварова и Камелия Дунавска.  През 2005 година на финалите на Световното първенство по художествена гимнастика във Баку, Азербайджан, българският ансамбъл по художествена гимнастика, в който участва Йорданка, печели златните медали за съчетанието си с пет ленти. Старши-треньор на отбора е Лили Игнатова.

През  2013 година Йорданка  създава спортен клуб по художествена гимнастика „Виктория“  в София,член на Българската федерация по художествена гимнастика.

Коментари