Култура

РИМ с награда от Първия национален панаир на музейната книга

Пазарджик Награда за най-старо издание спечели РИМ – Пазарджик на Първия национален панаир на музейната книга, съобщават от културната институция.

 

Форумът е проведен в Етнографски музей на открито „Етър“ и е организиран от Института за приложна музеология, ЕМО „Етър", ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий" и Издателство „Фабер" – Велико Търново. В него са взели над 40 български музеи, галерии, издателства и университети. Събитието има за цел да популяризира изданията на тези институции, за да могат те да бъдат по-разпознаваеми у нас и в чужбина.

RIM_diplqnaНа Панаира РИМ – Пазарджик представя 58 издания – 38 книги и 20 дипляни, отпечатани в периода 1960-2015 г.

Предварително обявено жури е определило отличилите се  участници в три категории:

1. Най-стара музейна книга

2. Най-добре оформена и издадена музейна книга

3. Цялостно представяне

RIM_Etur_nagradaНаградата „За най-старо издание" получава Регионален исторически музей – Пазарджик с дипляната „Окръжен народен музей Пазарджик", отпечатана през 1960 г. Регионален исторически музей – Кюстендил е с награда „За най-добро цялостно представяне". В категорията „За най-добра полиграфия" първото място е присъдено на музей „Дом на хумора и сатирата" – Габрово за книгата „175 творби от фонда Хумор на народите". Поощрителни награди в тази категория са присъдени на Националния военноисторически музей и Регионален исторически музей – Ловеч. Поощрителната награда от Панаира е връчена на Музей „Васил Левски", град Карлово, екипът на която е успял да издаде книга за Апостола, преведена на осем езика.

Коментари