Култура

РИМ представя „Нумизматичната колекция на Регионален исторически музей – Пазарджик”

Пазарджик На 19.11.2015 г. от 16.00 часа в зала „Археология“ на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде представена книгата „Нумизматичната колекция на Регионален исторически музей – Пазарджик". Изданието е част от поредицата „Монетни колекции и монетни находки от България". Работата на авторския и редакционен колектив, начело с Иля Прокопов, беше подкрепена изключително активно във финансово отношение от Община Пазарджик и ръководството на музея.

 

В каталога са публикувани 832 монети – гръцки, тракийски, македонски, римски републикански, римски провинциални и византийски от IV в. пр. Хр. до VII в. след Хр.

Книгата беше представена на XV Международен нумизматичен конгрес в Италия през месец септември 2015 г., като част от реализирания тираж беше подарен на едни от най-известните нумизмати в света от Германия, Белгия, Франция, Италия, САЩ и Англия. За специализираните библиотеки на балканските ни съседи също бяха предвидени екземпляри от книгата.

По този начин се дава възможност на всички, които се интересуват от нумизматика, да се запознаят с едни от най-ценните монети от фонда на музея. Това осигурява активизиране на научния обмен и включване в научно обръщение на важна и неизвестна досега информация.

До момента поредицата за нумизматични колекции е високо оценена от специалистите като полезна и навременна. По тази причина авторите и ръководството на музея обмислят издаването на следващ том от колекцията на музея в Пазарджик.

Коментари