Общество

Риболовният сезон е открит

От 1 юни 2018 г. любителският риболовен сезон в страната е открит. Забраната на улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 метра надморска височина, вече не е в сила.

 

До 15 юни остава в сила забраната за обектите, които се намират от 500 до 1500 м надморска височина, както и за улова на калкан в Черно море.
Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури напомня, че цената на седмичен риболовен билет е 4,00 лв., месечният е 8,00 лв., шестмесечният – 15,00 лв., а годишният – 25,00 лв. И този сезон децата до 14-годишна възраст и хората с увреждания могат да извършват любителски риболов с безплатен риболовен билет.
Минималната глоба при извършване на незаконен риболов е 100 лв.

Дни преди откриване на риболовния сезон, на 29 и 30 май, инспектори на ИАРА-Пазарджик отново откриха кошове за раци при проверка на яз. Батак. Тя е извършена през деня и през нощта, по суша и по вода. В местността „Студенец“, са открити 32 бр. кошове за раци, поставени в работно положение в акваторията на язовира. Кошовете са иззети, а уловените в тях около 20 кг раци са освободени и върнати във водата. Констативният протокол, който са съставили проверяващите, е срещу неизвестен извършител.

Коментари