Общество

РЗИ Пазарджик включва здравните медиатори в борбата за ограничаване на морбили

Написано от ПЗИНФО

Регионалната здравна инспекция в Пазарджик включи здравните медиатори в борбата за ограничаване на морбили. Работна среща в тази връзка е проведена в инспекцията на 22 май  по повод писмо от Министерство на здравеопазването за оказване на съдействие от страна на медиаторите за активно подпомагане усилията на личните лекари и РЗИ в издирване и имунизиране на неимунизирани лица. Това е свързано с разясняване на необходимостта от имунизиране на всички подлежащи деца, своевременно търсене на медицинска помощ при поява на симптоми на заболяването, особено при данни за контакт с болен, както и за повишаване на информираността за спецификата и протичането на заболяването и неговата тежест, рисковете при боледуване и други важни въпроси за ваксинопредотвратимите заболявания.

Към 16 май случаите в страната са били 650 (9 в област Пазарджик). Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи тази сутрин в ефира на bТВ, че болните вече са 759. От информацията става ясно, че в сравнение с миналата година увеличението е повече от 40 пъти.

По думите на доктор Кунчев след Румъния и Сърбия, заразата се е прехвърлила в България и Македония.

"Една трета от заразените деца са под имунизационна възраст, а останалите по някаква причина не са били имунизирани. В повечето случаи става дума за несериозно отношение на родителите, липса на личен лекар, пътуване извън България и смяна на населените места", поясни в медийния ефир националният здравен инспектор.

Той отбеляза, че около 90% от случаите са сред ромското население, затова натам са насочени усилията за по-голям имунизационен обхват.

Личните лекари и родителите на децата, които не са ваксинирани, се глобяват.

"Това е най-заразното инфекциозно заболяване", подчерта Кунчев.

Макар в повечето случаи да протича леко, все пак то отслабва имунната ни система и има един смъртен случай при 1000 заболели, сочи статистиката.

Здравният инспектор е категоричен, че ако 95% от хората се ваксинират, епидемията ще се избегне.

Коментари