Криминално

Рецидивисти пребиха баба в Белово

Написано от ПЗИНФО

Окръжна прокуратура – Пазарджик привлече като обвиняеми И.С., на 43 г., и Д.Р., на 34 г., за това, че на 3 юли 2020 г., в гр. Белово,обл. Пазарджик, при условията на опасен рецидив, в съучастие, като извършители, отнели чужди движими вещи – 13 лева, мобилен телефон със сим карта, три броя мобилни апарати без сим карти, и друга сим карта от стационарен телефон, както и бутилка вино с вместимост 1 литър и няколко броя накити – гривна, обеци и брошка, от владението на 76-годишна жена, като са употребили за това сила и заплашване – престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 4 във вр. чл. 198 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 и чл. 29 ал. 1 от Наказателния кодекс.
Днес, 5 юли 2020 г., Васил Малинов, окръжен прокурор на гр. Пазарджик, комисар Светослав Телбизов, зам. Директор на ОД на МВР – Пазарджик, началниците на РУ – Септември и Полицейски участък в гр. Белово – гл. инспектор Стефан Божилов и ст. инспектор Лъчезар Павлов, се срещнаха с пострадалата възрастна жена в гр. Белово, като запознаха нея и нейните близки с хода на разследването и залавянето на извършителите.

На 3 юли 2020 г., рано сутринта, е бил подаден сигнал на тел. 112 за извършен грабеж в къщата на 76-годишна жена в гр. Белово, обл. Пазарджик. Тя живеела сама. Пред органите на реда е било съобщено, че около 1.30 часа, двама непознати проникнали през прозорец на дома й, докато тя спяла в една от стаите.
Жената се събудила от шума, опитала се да запали осветлението, но двамата я хванали за ръцете, повалили я на пода и започнали да удрят и ритат по лицето и тялото. Те заплашили пострадалата с лозарска ножица, като повтаряли: „Давай столевките, Къде са столевките“.Единият от тях имал поставени на ръцете си чорапи, вместо ръкавици. След това двамата мъже започнали да тършуват из стаите на къщата, отваряли шкафовете и преровили гардеробите и леглата. През това време жената успяла да излезе от стаята и тръгнала по стълбите, за да търси помощ. Двамата я настигнали, започнали да я влачат обратно, като я върнали в дома й. Там продължили да я удрят и питат къде е скрила „столевките“.
След като не намерили търсените от тях пари, двамата мъже отнели от къщата 13 лева, които намерили в портмонето й, една бутилка вино, няколко мобилни телефона и сим карта. След това напуснали дома на 76-годишната жена и се отправили към жп гарата в гр. Белово. Пострадалата потърсила помощ от своя съседка няколко часа по-късно, която позвънила на близките й. Незабавно на мястото пристигнали дежурни екипи на полицейски участък в гр. Белово и Районното управление в гр. Септември. Извършен е бил щателен оглед на местопроизшествието, а районът около града бил отцепен от полиция. Благодарение на професионализма и бдителността на служителите от полицейския участък, за изключително кратко време била изяснена самоличността на нападателите – И.С., на 43 г., и Д.Р., на 34 г. Те са били задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР при съвместни действия на служители от полицейски участък – Белово, РУ – Септември, ОД на МВР – Пазарджик, Главна дирекция „Национална полиция“, СДВР и ОД на МВР – София. На 4 юли 2020 г., И.С. и Д.Р. са били привлечени като обвиняеми за извършен грабеж в условията на опасен рецидив – престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 4 във вр. чл. 198 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 и чл. 29 ал. 1 от Наказателния кодекс.
Двамата обвиняеми са с множество криминални и съдебни регистрации за извършени кражби, грабежи, престъпления против половата неприкосновеност. Те са осъждани и са изтърпявали ефективни присъди лишаване от свобода. Разследващият екип установил, че след нападението над възрастната жена обвиняемите се качили на влак за гр. София. Преди това те изхвърлили част от дрехите си по улиците на гр. Белово. С цел тяхното установяване и задържане незабавно били информирани колегите им от ГДНП, СДВР и ОД на МВР-София. Действията на полицейските екипи били провеждани под наблюдението на прокурор от Окръжната прокуратура – Пазарджик. Така в резултат на предприетите издирвателни действия и активната комуникация между различните дирекции, И.С. бил задържан в гр. София, а Д.Р. в гр. Ботевград. По време процесуалните действия са иззети и доказателства за извършеното от тях тежко криминално престъпление.
Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пазарджик да внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.
Наказанието, предвидено от закона за престъплението, в което са обвинени двамата, е от 5 до 15 г. лишаване от свобода.

Коментари