Политика

Реформаторите ще поискат от ГЕРБ споразумение със срокове за изпълнение на реформите

Пазарджик Споразумение с конкретни срокове ще поиска Реформаторският блок при преговорите за подписване на анекс към споразумението за коалиционно управление с ГЕРБ. Това казаха на пресконференция в Пазарджик народните представители от РБ Бойка Маринска, председател на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, и Димитър Танев – зам.-председател на „Движение България на гражданите”.

 

„Не сме доволни, че се бавят  разписани в основния договор с ГЕРБ реформи. Стигнаха до някъде и някои законопроекти се неглижират, други се ускоряват. Затова водим преговори, за да се дефинираме какви реформи и в какви срокове да се случат. Няма безусловна подкрепа!”, добави Бойка Маринска. На питане дали вотът на недоверие ще успее Димитър Танев беше кратък – „Не, няма да успее!” Той изрази мнение, че това дори ще консолидира мнозинството, или поне Реформаторския блок. „За мен ще бъде много интересно как обявилите се за опозиция колеги как ще гласуват. Ако блокът гласува единно ще разберете дали има опозиция или само говорене за такава.”, добави Танев.

На пресконференцията Бойка Маринска представи отчет за дейността си като народен представител в 43-то Народно събрание. От началото на мандата в Комисията по взаимодействие с неправителствени организации и жалбите на гражданите са постъпили над 350 сигнала. Немалко са от Пазарджик. Най-честите оплаквания са свързани със социалното подпомагане, съдебната система, потребителските права, незаконно строителство, дискриминация, бездействие на институции, обобщи Маринска. През второто полугодие на 2015 г. народният представител има 20 внесени законопроекта, участия в почти всички пленарни заседания, 11 питания към министри, участия в комисии, приемни в Пазарджик и др.

Бойка Маринска добави още, че целта на Реформаторския блок е да ускори реформите в приоритетните сфери- съдебна власт, здравеопазване, образование, енергетика. През новия политически сезон реформаторите са подготвили няколко законопроекта, допълни народният представител. Сред тях са Закон за юридическите лица с нестопанска цел, Закон за доброволчеството, Закон за равнопоставеност на половете и Закон за развитие на академичния състав.

Коментари