Вашите сигнали Общество

Репортерско разсъждение за бурките в Пазарджик

Пазарджик

През последните дни, къде ли не – интернет, вестници, телевизии, може да се срещнат заглавия с един общ знаменател. Бурки. Община Пазарджик, или кметът на Пазарджик срещу бурките, според вкуса за звученето на пишещия. Новината се роди на последната редовна пресконференция на кмета Тодор Попов. А на същата тази пресконференция, точно тази дума (бурки) изобщо не е споменавана. Попов изрично подчерта, че се касае за облекло, покриващо лицето. Вярно, в повечето случаи напоследък това е бурка, но покриваща лицето е и качулка, и маска, понякога и домино.

На дневен ред са телевизиите, по които знайни и незнайни ромки гръмко заявяват, че ще си плащат глобите и ще си ги носят (бурките). Аз пък искам да попитам защо покритите с черно фигури (защото невинаги може да се разбере дали отдолу е жена) се умножават когато съдът заседава срещу 14-те. Всеки знае за кои 14 е думата, та няма нужда да цитирам обвинението. Преди тези 14 беше делото срещу 11.

И какво беше изумлението ми тогава, когато пред съда видях ромка, която познавам над 20 години, и която беше с бурка. Защо я познах ли? Липсата на навик си личи – беше отметнала черното покривало, за да оправи косата си.

Коментари