Общество

Рени Камберова и Мирослав Стоянов ще четат за нас в „Нощ на литературата“

Пазарджик За втора поредна година "Месецът на четенето" в Пазарджик продължава с "Нощ на литературата". На 9 май (сряда) на всеки половин час от 18.00 часа ще се четат подбрани откъси от различни произведения, като целта е популяризиране на европейската литература.

 

Поради очакваните променливи метеорологични условия, това ще се случи на една локация в града – Галерия "Никола Манев", която се намира в ДКТ "Константин Величков". Събитието се организира от Съвета за младежка политика, съвместно  Община Пазарджик. Първите двама четци са златното момиче на Пазарджик и медалистка от Олимпийските игри в Рио през 2016 г. Ренета Камберова и говорителят на ОД МВР – Пазарджик, Мирослав Стоянов. Рени е почетен гражданин на Пазарджик и председател на „Пазарджик спортува“. Тя ще чете унгарски откъс от „Семейство Мейзга  на Бела Рико. Мирослав Стоянов ще представи откъс от криминалния роман „Марко“ на Юси Адлер-Улсен и петят случай на следователя комисар Карл Мьорк и Отдел „Q“.

Освен в Пазарджик, четенето ще се проведе едновременно в цялата Европа и още 11 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

“Месецът на четенето” е нова инициатива на Съвета за младежка политика, която стартира с представянето на дебютната стихосбирка на младата поетеса Лилия Йовнова, а след Нощ на литературата ще продължи с две инициативи в края на месец май. 

 

Коментари