Любопитно Общество

Ренета Камберова на официална церемония по откриване на улица в Италия с името „Васил Левски“

Написано от ПЗИНФО

Председателят на „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ и общински съветник в Община Пазарджик Ренета Камберова присъства на официалната церемония по откриване на улица в Италия, носеща името на националния ни герой Васил Левски. Улицата се намира в община Болгаре, близо до град Бергамо в Северна Италия. Инициативата е по идея на Генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова, от която дойде и поканата към златното ни момиче.

Там, където има един българин, живее и една малка България. Благодарим за топлото посрещане от страна на община Болгаре и на всички тук присъстващи представители на различните институции. Вашето внимание към нашата история ни кара освен да се чувстваме горди, да знаем, че от тук нататък можем да се наречем приятели. Благодаря ви за тържествения момент и за топлото отношение към нас“, каза на церемонията олимпийската ни медалистка, която в момента е и част от Управителния съвет на Българска федерация по художествена гимнастика (БФХГ).

На официалната церемония, която се състоя в сградата на община Болгаре, присъстваха кметът на Болгаре Лучано Редолфи, регионалният съветник Стефано Бруно Гали, Посланикът на Република България в Рим Н. Пр. Тодор Стоянов, Генералният консул на Република България в Милано Таня Димитрова, кметът на гр. Враца Калин Каменов, почетният консул на България в Ломбардия Марко Кампанари, почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини, почетният консул на България в Генуа Микрле Скандролио и други представители на местните италиански власти.

Изборът на името на улицата не е случаен – Апостола на свободата въплъщава идеалите за независимост и безкористно себеотрицание. Ето защо паметта за подвига му трябва да бъде съхранявана. Щастлива съм, че България и Италия са и ще бъдат толкова приятелски страни“, каза по време на церемонията по откриване на улицата консулът Таня Димитрова.

Ден по-рано Ренета Камберова се срещна с част от ръководството на Българското неделно училище в Милано „Пейо Яворов“. Председателят на „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ проведе разговори за стартиране на инициативи за съвместни проекти, програми и дори сътрудничество между общини от провинция Ломбардия и Община Пазарджик.

Коментари