Любопитно Общество

Ренета Камберова бе при президента и се срещна с Н.В Симеон II

Председателят на Младежки спортен клуб „Пазарджик спортува“ Ренета Камберова бе заедно с Младежките гвардейски отряди при техния патрон – президентът на Р. България Румен Радев.

Младежите от II ученически гвардейски духов оркестър от Бургас, III младежки гвардейски отряд от ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян, IV отряд от Професионална гимназия по електротехника и електроника “Константин Фотинов” – Бургас, V ученически гвардейски отряд от ОУ ”Отец Паисий” – Батак, VI отряд от СУ „Христо Ботев“ – Айтос, и I детски гвардейски отряд от ДГ „Мая“ – гр. Пловдив, преди това участваха в живо предаване в специалния празничен блок по БНТ.

Снимки: Официален фотограф на Президента Валентин Николов

В Гербовата зала на Президентството капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания на Президента Румен Радев, а директорите на училищата – специални плакети. Гвардията е един от символите на българската държава заедно със знамето, химна и герба на Републиката.

В знак на благодарност за усилията в повдигане на патриотичния дух на децата, възпитаване на непреходни ценности и любов към Родината и Отечеството, младите гвардейци връчиха на Радев православна икона от името на всички 12 гвардейски отряда, три ученически оркестъра и един детски отряд в страната. Иконата е на Св. Георги, създадена е специално за президента, и бе връчена с благопожелания за здраве и сила, с пожелания да продължи да приема децата от организацията с отворени обятия, и да черпи радост и вдъхновение от патриотизма на младежките гвардейски отряди.

Вече четири години президентът е Патрон на младежките гвардейски отряди, които обединяват над 500 деца и младежи от цялата страна. Вицепрезидентът Илияна Йотова приветства децата с призив да продължават да съхраняват българщината и да пазят заветите на предците ни.

„Щастлива съм, че по време на срещата с Президента в очите на децата се виждаше уважение и почит, а срещата на живо с техните идоли от Гвардията в Президентството е истински празник за младите гвардейци“, каза след срещата председателят на организацията на младежките гвардейски отряди д-р Денислава Ангелова.

Инициативата за младежки гвардейски отряди е създадена през 2006 г. от Първи ученически гвардейски отряд – Кърджали. Тя има за цел да възпита у тях любов към Родината, дълг към Отечеството, да им покаже богатата вековна история на България като най-старата държава в Европа, да ги научи да работят в екип, и да споделят едни и същи вековни изконни ценности на Българската държава; инициативата няма за цел да военизира децата, а цели да им даде вяра и сили да се развиват в България, да бъдат бъдещи пълноценни и активни граждани на българското общество.

По-късно Ренета Камберова, която е медалистка от олимпийските игри в Рио де Жанейро се срещна с Н. В. Цар Симеон II и Н. В. Царица Маргарита. Тя им подари картина с часовниковата кула в Пазарджик.

Коментари