Общество

Рекорден брой кръводарители събра кампанията „Усмихни сърце“

Написано от ПЗИНФО
123-ма са общо кръводарителите, които дариха кръв по време на благотворителната кръводарителска кампания “Усмихни сърце“, посветена на Георги Арнаудов и Ангел Здравков. Акцията стартира на рождения ден на Георги-10 октомври и приключи на имения ден на Ангел-8 ноември.
Седем кръводарители дариха кръв в последния ден от кампанията „Усмихни сърце“. Теодора Йовчева дари за първи път и избра да го направи точно на рождения си ден. Заедно с нея кръводари и съпругът й, Йордан, който дарява за четвърти път. Детската учителка Поля Попова също подкрепи кампанията, дарявайки кръв за втори път. Тя иска да даде добър пример и на децата.
„ Преди две години ни трябваше кръв за близък човек. Беше много трудно да намерим кръводарители. Дори исках да платя на някой , но тогава две 18- годишни деца ни предложиха доброволно помощ. И оттогава съм казала, че всяка година ще идвам. Дарих през месец януари, но реших и сега да подкрепя кампанията. Аз съм от Паталеница, откъдето е и едно от момчетата, на които е посветена кампанията-Георги“, сподели Поля след кръводаряването.
„Доброто съществува и трябва да вярваме в него. Трябва да правим добро. Наближава Денят на добротата и искам да покажа, че наистина съществуват добри хора“, допълни младата учителка.
Величко Денков дари кръв за 13-ти път. С участието си в кампанията той изразява и своята подкрепа към семейството на Ангел, с което са много близки. Величко призна, че продължава да тъгува за загубата му и е трудно да говори, но смята кръводаряването за много добра кауза и според него акцията трябва да продължи по-дълго.
Атанас Христосков дари за втори път. Той е доброволен кръводарител. Не държи да знае на кой точно ще помогне, за него е важно да спаси със своята кръв поне един човек.
За втори път кръводари и Милен Йорданов от Ветрен. Разбирайки, че благотворителната кампания е посветена на две млади момчета, решава да е съпричастен към инициативата.
„Отдавна исках да подкрепя благотворителна кампания и реших да е „Усмихни сърце“. Важно е да си помагаме един на друг. Трябва да сме една сплотена държава, за да може да успяваме и да оставим лошите неща в миналото. Не трябва да си вредим, а да си оказваме помощ“, апелира Милен.
Главният счетоводител на МБАЛ-Пазарджик Елена Костадинова отдавна иска да стане кръводарител. Успя да го направи в последния ден на благотворителната кампания.
„Винаги съм се възхищавала на хората, които даряват, но самата аз нямах смелост досега да дам кръв. Виждайки, колко много хора подкрепиха кампанията, и аз придобих смелостта, която ми беше необходима, за да дойда в Кръвна банка. Като родител също подкрепям двете семейства, които са загубили децата си. Тяхната загуба е страшна, а кръводаряването се убедих вече , че не е, а е благородно. Нека го направим!“, призова Елена Костадинова.
В края на кампанията две от кръводарителките, включили се в нея, дариха диспенсър за вода на Кръвна банка.
„Много е важно, когато кръводаряваме, а и след това да пием повече течности и това е една от причините да дарим този апарат, за да могат да се подкрепят даряващите. Правим го и за работещите в отделението, които вече приемаме като приятели. Ръка, която дава не обеднява“, заявиха Славка Джуканова и Панка Стоянова , след като направиха своето дарение.

Коментари