Общество Спорт

Редки гости в Спортното и разговор за това да продължиш да бягаш, когато тялото отказва

         Пазарджик Ученици от Спортното училище в Пазарджик имаха днес редки гости – ултрамаратонците Антония Григорова, Пирин Галов, Милена Младенова и Калоян Чанев. Темата на срещата им бе „Ултрадългото бягане – сила на духа и волята да продължиш да бягаш, когато тялото отказва.“            Учениците научиха подробности за постиженията на Пирин Галов, който тази година на ултрамаратона Swiss Peaks Trail в Швейцарските Алпи измина 360 км с 26500м положителна денивелация за 108 часа и зае 13 място в генералното класиране.

            Антония Григорова представи пред учениците от Спортното училище своите постижения –  Европейска шампионска титла по ориентиране и бронзов медал от Световно първенство по ски-ориентиране. Освен това Антония е участничка на три зимни Олимпийски игри със ски-бягане. Пред учениците тя разказа, за най-интересните и трудни участия. В рамките на една година(2016) тя побеждава във всички най-големи ултрамаратони в България (Витоша 100, Трявна ултра, Персенк и Пирин Ултра). През 2017 пробягва скоростно най-дългия туристически маршрут в България Ком – Емине 600км за 5 дни и 23 часа. В последните 2 години се състезава в скай рънинг и е в топ 20 на атлетите в света за този спорт.

Не по-малко впечатление направиха на младите спортисти и постиженията в този труден спорт на Милена Младенова. Тя изминава 110 км в Персенк ултра през 2018 година и се класира на 2-ро място. През 2019 – 53 км на К3 Златоград – отново 2-ро място. 2-ра се класира и на Canyon grigg – 90км, и ставапърва.

Калоян Чанев – също с многобройни постижения в ултрамаратона – 2017 година става 1-ви на 50км по двойки, втори на дуатлона от В100 същата година. И от миналата на Истрия 4-то място, първо място в Трансилвания на 80км и 1-во на Яхорина 100км.

Изключителна издържливост, често при най-небрагоприятни метеорологични условия, истинско изпитание за духа, силата и възможностите – това е ултрамаратонът, категорични бяха четиримата маратонци. Те разказаха вълнуващи истории за подготовката и най-големите преходи, за изпитанията, но и за впечатляващите гледки и невероятните срещи, които са имали.

     Учениците останаха силно впечатлени, но най-голямата радост дойде в края на срещата, когато Антония Григорова подари на Спортното училище медалите си от четири маратонски бягания.

Коментари