Криминално

Районна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт срещу 25-годишен мъж за насилие заради етническа принадлежност

Районна прокуратура-Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу Ангел К., на 25 г. от с. Черногорово, обл. Пазарджик, за това, че употребил насилие срещу друго лице поради неговата етническа принадлежност и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански и ксенофобски подбуди – престъпления по чл. 162 ал. 2 пр. 1 и по чл. 131 ал. 1 т. 12 пр. 1 и пр. 3 във връзка с чл. 130 ал. 2 от Наказателния кодекс.

 

На 16 април 2016 г. обв. Ангел К. отишъл на гробищния парк в с. Овчеполци, обл. Пазарджик, за да почете паметта на негов близък, от което се разстроил. На връщане срещнал пострадалия Митко Й., на 17 г., който му поискал пари назаем. Двамата се познавали само по физиономия. Обв. Ангел К. се ядосал и му казал да започне някъде работа, защото не е необходимо друг да го издържа. Митко Й. го попитал каква е разликата между двамата. В този момент обв. Ангел К. извадил мобилен телефон и започнал да снима и записва разговора между тях. Първоначално обвиняемият се интересувал  къде е тръгнал Митко Й.  Той му отвърнал, че щял да се прибира вкъщи, за да си почива. Тогава обв. Ангел К. го попитал: „Какво каза, че аз с теб съм равен, така ли?“. Митко Й. отговорил: „Ако не искаш да ме биеш, значи сме равни“. После обвиняемият попитал: „Аз ако реша да те набия, какво правим?“ и посегнал с дясната ръка към лицето на Митко Й., като му нанесъл удар. Разпоредил му да стои в позиция „мирно“, а  след това да ляга на земята и да става. Обв. Ангел К. питал Митко Й.: „Аз циганин ли съм?“ и „С теб равен ли съм“. Непълнолетният му отвърнал няколко пъти: „Не си“. По време на разговора били разменени и други реплики.

Обв. Ангел К. ударил с крак пострадалия в лицето и корема. През това време по пътя минали три жени, като една от тях направила забележка и се опитала да прекрати спора. След нейната намеса обв. Ангел К. оставил Митко Й., който се прибрал в дома си.

По-късно обв. Ангел К. също се прибрал в дома си и качил видеоклипа от разговора в Интернет. По този начин  заснетото станало достояние на неограничен брой потребители на глобалната мрежа.

По делото е била назначена съдебно-медицинска експертиза, според която от ударите, Митко Й. е получил отток по дясната част на лицето и болезненост в корема.

Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият не се е признал за виновен.  

Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив

2 юни 2016 г.

Коментари