Институции Култура

Разходка между паметниците с Проект „Монумент“

Пазарджик Община Пазарджик стартира реализацията на Проект „Монумент“ – създаване на информационна система за разположените на територията на областния град монументи и паметници на културата с NFC технология, съобщи кметът Тодор Попов на редовната си пресконференция, като допълни, че у нас досега това не е правено.

 

Проектът цели създаване на максимално улеснен достъп за гражданите и гостите на Пазарджик до информация за културните ценности. Всеки един от обектите в проекта се обозачава с трайно прикрепена към или около него табела със символ за надлежността му към този проект и възможността да получи детайлна информация посредством NFC или QR технология. За да активира получаването й просто трябва да приближи мобилен телефон към табелата, който ще активира вграден в на чип (при наличие на NFC технология на телефона) или ще прочете QR кода (при липса на NFC технология на телефона). Това ще активира браузъра на телефона и ще отвори информация за съответния обект.

Всеки чип, вложен в табелка към един обект, представлява самостоятелна и независима „точка“, която при наличие на смартфон или мобилен интернет предоставя на потребителя пълна и актуална информация. Системата е отворена и администраторът на проекта може да премахва и добавя монументи и паметници на културата без ограничение.

Проектът предвижда информацията да бъде предоставяна на два езика – български и английски. На конкретната страница ще има препратки към близки монументи и произведения на изкуството.

В момента се работи по определяне на обектите, на които да бъдат поставени предвидените в проекта табелки.

Коментари