Институции

Разпределиха над 500 000 лв., дарени за пострадалите в Кръстава

Написано от ПЗИНФО

Със заповед на кмета на община Велинград бе назначена комисия, която да реши как да бъдат разпределени средствата, постъпили по общинската банкова сметка в помощ на семействата от село Кръстава, които останаха без домове след големия пожар на 13 август.  Заседанието бе днес от 10:00 часа в малката заседателна зала. Освен д-р Коев, членове на комисията са и кмета на с. Кръстава Салих Узунов, главния архитект Тодор Енев, юрист, финансист и представители на останалите без дом семейства.

До днес са събрани 508 852 лв от дарители от цялата страна, като в сметката хронологично са внасяни и всички дадени в брой пари на кмета на селото.

Д-р Коев заяви, че всеки един лев по сметката е дарен от сърце,  отговорността е голяма и тя е на общината и на самите засегнати хора. Тези пари трябва да се похарчат съвестно и единствено в името на каузата.

Комисията реши, постъпилата сума до момента да бъде разпределена по равно за изграждането на седемте двуетажни къщи. По близо 73 000 лв  ще бъдат преведени по банкови сметки на  отговарящите лица за всеки един от строежите.

С Решение №262 от 30 септември 2021 г. на Общински съвет – Велинград 7 урегулирани поземлени имота /УПИ/ бяха дарени безвъзмездно  и безсрочно с право на строеж за изграждането на къщите. Освен това община Велинград ще заплати проектите на сградите, както и строителния надзор.

Изключително стриктно ще се следи за издаването на разходни документи за дарените суми, както и за окомплектоване на строителните документи за всяка една къща.

Коментари