Общество

Разказ на Йордан Йовков се падна на матурите, седмокласниците преразказват „Войната на таралежите“

Есе върху разказа "Албена" на Йордан Йовков се падна на матурите по български език и литература, които се провеждат днес. 

Изпитът на зрелостниците започна в 8 часа, а разсъжденията върху Йовков са третият модул от него. Темата е била изтеглена рано тази сутрин като част от комбинирания вариант за целия изпит.

 

Паралелно с матурите се провежда и външното оценяване по БЕЛ на завършващите 7-ми клас. Вторият модул в него е преразказ на непознат текст. 

От 10ч. кандидат-гимназистите пишат по Вариант 2 от 3 възможни, като конкретната тема официално ще стане ясна по-късно. Седмокласниците работят върху откъс от "Войната на таралежите" на братя Мормареви.   

Зрелостният изпит след 12-ти клас започна в 8ч. тази сутрин. Той продължи до обяд за повечето ученици, а тези със специални нужди имат на разположение още 2 часа. 

Общо 13 500 квестори следят за реда по време на провеждането на матурите. По двама наблюдатели има във всяка изпитна зала, по двама в коридорите и на входа на училищата.

Изпитът се проведе в 663 учебни заведения, като класните стаи са номерирани, а за всеки ученик е предварително определено конкретно място.

Изпитът се провежда при невиждани до този момент мерки за сигурност.

Системата за наблюдение, която включва 4049 камери, може да направи индивидуален компютърен анализ за всеки ученик при случаи на преписване.  

Тази година стартират 20 центъра за наблюдение и мобилни групи, които могат да реагират при нередности.

Нововъведение е и електронното оценяване в 41 центъра в страната./vesti.bg/

Коментари