Институции Култура Общество

Радилово отбеляза две годишнини

Радилово,Пещера

В Радилово отбелязаха 140 години от Априлското въстание и 190 години от рождението на Лейди Странгфорд – британката, която разкрива болница в селото след разрушаването му по време на въстанието. Официални гости на честването бяха кметът на община Пещера Николай Зайчев, народният представител Десислава Костадинова, председателя на общински съвет – Пещера д-р Цветанка Лепарова. Те присъстваха на откриване на изложба по повод 140 години Априлско въстание. След това домакини и гости се поклониха пред паметта на загиналите за България пред паметника на героите.

Там бе отслужена и панихида за загиналите в Априлското въстание радиловци. Приветствия към присъстващите отправиха кметът на селото Благой Харизанов и народният представител Десислава Костадинова. 

Народният представител каза в словото си: „Село Радилово е изключително добър пример за силата и устойчивостта на българина. Преди 140 години това населено място е изпепелено от огъня на въстанието, но радиловци не скланят глава и отново съграждат селото си, възраждат го за нов живот.

Този дух не е останал скрит за една чужденка, която избира Радилово, за да изгради една от своите болници именно тук. Делото на Лейди Емили Срангфорд и днес е голям пример за човещина.“

plocha_leidi

Градоначалникът Николай Зайчев пък откри паметна плоча на Лейди Странгфорд, припомняйки преди това стореното от нея в България.

spektakal-Radilovo

Вечерта завърши с чудесен спектакъл посветен на двете годишнини.

Лейди Странгфорд пристига в България през септември 1876 г. и до пролетта на 1877 г. със събраните почти 30 000 британски лири оборудва 6 болници в най-опустошените селища след въстанието – Батак, Радилово, Перущица, Панагюрище, Карлово и с. Петрич. Обикаля общо около 59 селища в Пловдивско и Пазарджишко, снабдявайки жителите им с дрехи, храни, медикаменти, покъщина. 

По време на Англо-египетската война от 1882 г. Емили Странгфорд заминава за Египет, където открива болницата „Виктория“ в Кайро. При завръщането си в Англия кралица Виктория я награждава с Ордена на Червения кръст.

За втори път лейди Странгфорд посещава България през 1884 г., отново по маршрута Цариград – Пловдив. Според вестник „Народний глас“ при пребиваването си в България тя остава доволна да види значителните успехи на българите, постигнати след Освобождението./Информацията е от Уикипедия/

 

 

Коментари