Общество

Равносметката на Бабинден: Над 960 бебета са родени в пазарджишките болници през 2023 г.

Написано от ПЗИНФО
Най-много бебета са проплакали д МБАЛ Пазарджик – 518. Там днес подобаващо отбелязаха Бабинден. Донка Вълчева бе избрана за акушерка на годината, а началникът на отделението д-р Анна Геворгян поздрави всички медици за добре свършената работа. В областната болница са проплакали и 7 двойки близнаци. Специални гости на празника бяха изп.директор на МБАЛ Пазарджик д-р Красимир Темнилов, директорът на РЗИ д-р Димитър Савов и заместник-кметът на Пазарджик Любомир Гечев.
В МБАЛ“Хигия“ посрещнаха Бабинден с раждането на Станимира.– 3.350 кг. 289 бебета са родени миналата година в АГ отделението, включително и две двойки близнаци.
Празникът в най-радостното отделение в болницата уважи и изпълнителният директор на Лечебни заведения “Хигия“ д-р Цветелина Спиридонова. „Неделя е Божи ден, раждат се само хубави деца, слънчеви. Нека Станимира, която е проплакала първа днес при нас да е жива и здрава, и да носи слънцето в себе си“, нарече д-р Спиридонова. „Празникът на родилната помощ винаги е бил свързан с емоцията на останалите хора около акушерите и колегите лекари, защото всъщност те се оказват изцяло безпомощни и са гласували изцяло доверие на хора, които са малко познати за тях. На това, колегите от АГ специалността са богати. Най-голямото богатство е доверието. Ние хирурзите нямаме чак такава база от доверие, за което ви завиждаме, каза д-р Спиридонова и пожела на екипа да продължи да получава много добро в живота си и много любов, и с ръцете си да я предават на всяко бебе, което пипат. „И така можем да променим света, защото ще раждате и ще изпращате едни добри хора в този свят и той ще става все по-красив и по-човечен. Така че вашата добрина и благословията, които вие сте получили да бъдат проведени с ръцете ви. Бъдете здрави“, каза в приветствието си д-р Цветелина Спиридонова.
Гости на празника бяха директорът на РЗОК Пазарджик Донка Жейнова и заместник-кметът Любомир Гечев.
В третото родилно отделение, това на МБАЛ Здраве през 2023 година са родени 156 бебета.
Така равносметката показа, че в трите болници в Пазарджик миналата година са родени 963 бебета.
Навсякъде днес бе извършен празничният ритуал, в който родилка измива ръцете на лекарите и акушерките.

Коментари