България

Пътна карта за водата?

Пазарджик 

Пътна карта за присъединяването на общините към Асоциацията по ВиК. Такава ще опита да изготви областният управител Трендафил Величков в поредица от срещи с кметовете на общини в областта. На пресконференция след това Величков обясни, че целта е областта да получи европейско финансиране в настоящия програмен период за обновяване на ВиК-мрежата е подобряване на ВиК-услугите.

„ВиК реформата е необратим процес и всички ние трябва да разберем, че рано или късно цената ще бъде платена. Моята цел е заедно с кметовете и с Общинските съвети да направим този процес по-поносим за хората. Загубите на вода трябва да бъдат преустановени. Недопустимо е в 21-ви век минерална вода да изтича в деретата, канализации да се заустват в реки, да се използват канализационни съоръжения и тръби по на 40 години, които са вече канцерогенни. От тази гледна точка процесът е необратим,  въпросът е как да го направим поносим", заяви областният. Той предлага изготвяне на пътна карта за предстоящите решения в реформата на сектора. До две седмици се очаква да се проведе среща с експерти на МРРБ. Надявам се кметовете да са наясно какво искат да попитат, а не да си тръгнат от нея с повече въпроси, добави Величков. Той уточни също, че всички 12 общини в региона трябва да бъдат обединени в обща асоциация, ако искат да получат средства по ОП „Околна среда“.

Днес областният и Асоциацията по ВиК проведоха събрание, на която бяха поканени кметовете на общини. На този етап в нея членуват общините Пазарджик, Септември и Лесичово. През миналата седмица Общинските съвети на Батак, Белово, Брацигово, Пещера и Ракитово отхвърлиха предложението да се присъединят към нея. Величков сподели мнение, че съветниците може да размислят и да променят позицията си. По думите на Величков, основните опасения на хората са цената на водата след създаването на обща ВиК асоциация. Съществува и социалният момент – хората се безпокоят, че ще загубят работни места, каза областният и обясни, че е постигнато споразумение с министър Лиляна Павлова общините да бъдат част от Асоциацията, а ВиК операторите да продължат да се управляват от общините. Ще бъде изготвена пътна карта с дейностите, които предстоят. Общините Велинград, Стрелча, Панагюрище и Сърница  все още не са гласували присъединяването към ВиК асоциацията.

На пресконференцията Трендафил Величков сподели и нещо, което вече на никого не прави впечатление – многогодишната ликвидация на ВиК Пазарджик. Според областният, до края на годината този процес ще приключи.

Трендафил Величков се вижда края и на многогодишната ликвидация на ВиК дружеството в Пазарджик. По думите му до края на годината този процес ще приключи.

Коментари