Спорт

Първенства – три в едно и 11 медала за яхтклуба в Пазарджик

Пазарджик Водни надпревари, Държавни първенства по корабомоделен спорт три в едно, се разгоряха преди дни на корабомоделния комплекс в парк Острова в Пазарджик. Градът бе домакин на втори кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт за класовете  М – радиоуправляеми модели за групови гонки  и НС- копия на радиоуправляеми модели за фигурен курс, а за класовете А/В- скоростни кордови модели, това бе първи кръг.

 

На аква полигона за скоростните кордови модели се явиха състезателите от основните центрове у нас и се завързаха оспорвани битки за постигане на максимални скорости, предимно в клас В1- моделите с въздушен винт, съобщава змс Димитър Ганчев. Пловдивчани тук показват пълно превъзходството. Със скорост от 254,596 км/ч. пръв е Божидар Танев, среброто е за Иво Милев с 245,901 км/ч., а с бронзът за досегашния фаворит Георги Кабаков. От домакините Седеф Дончев остана пети с 226,986 км/ч., а Спас Влайков не записва успешен старт в петте си опита. За сметка на това, пък юношата на Модел яхт клуб Пазарджик Константин-Кирил Димитров грабва златото с 232,258 км/ч., а миналогодишният вице световен шампион, пловдивчанинът Златомир Козмов, е втори с 222,496 км/ч. В останалите класове с воден винт, се явяват по1-2 състезатели и редовно състезание не е проведено, а варненецът Владимир Миров постига приличната скорост от 179,285 км/ч в клас А1. Само след месец Пазарджик ще бъде домакин на Европейското за скоростни модели и тези резултата все още не задоволяват БФКМС, коментира змс Ганчев.

 За сметка на това, на голямото езеро битките във водната „Формула “в М-класовете за групови гонки са сериозни. В досегашният пазарджишки клас Експерт, пръв е софиянецът Кристиан Веселинов с 47 обиколки, а само с 4 секунди среброто взима Александър Захариев от Варна и на 10 секунди изоставане. Бронзът е за Александър Николов от София. Тук пазарджишкият фаворит змс Димитър Петков  изоставаа с цели 2 обиколки и остава четвърти, а змс Димитър Марков, след авария в захранването, отпада от финалите. За компенсация побеждава в Старта, където грабва златото с 29 обиколки, следван от габровеца Антон Антонов с 27 обиколки. И в другия патентован пазарджишки клас – ФСРЕ, досегашният фаворит и призьор от Световното Петко Петков остава втори с 113 обиколки след варненеца Александър Захариев – 132. Със сребро пазарджиклиите са и в тимовото надбягване със 124 обиколки , при 130 за варненския отбор. В клас Мини Тим, по думите на Ганчев, си го върнаха, като побеждават със 106 обиколки, само с обиколка по-малко варненци остават със сребро.

Най-оспорвана битка се оказва гонката в Мини Експерт, където пазарджиклии уверено повеждат още в началото и Митко Димитров е шампион с 40 обиколки. Варненецът  Александър Захариев отново успява да се вклини в челото и с 39 грабва среброто, бронзът е за Петко. Петко е трети и в клас Мини Моно с 30 обиколки, а шампион с 36 е русенецът Красимир Костадинов.

Във финалните гонки в клас Моно-1 и Стефан Марков взима сребро с 44 обиколки, след фаворита Иван Захариев – Варна.

В класовете НС, където също бяхме водеща сила, не печелим нито едно призово място, казва Ганчев. Според неговия анализ, причината е най-вече в смяната на поколенията и  трудоемката работа по изработването на сложните копия на корабните модели. Тук превъзходство и при юношите и при мъжете е за представителите на Харманли, Средец, Габрово и Каварна. И така състезателите на Модел яхт клуб – Пазарджик завоюват общо 6 златни, 5 сребърни и 2 бронзови отличия.

Коментари