България Общество

Проф. Ангелов: Няма риск за ваксинираните с AstraZeneca

Написано от ПЗИНФО

Здравният министър проф. Костадин Ангелов призова от Гоце Делчев хората, които са имунизирани с препарата на AstraZeneca, да бъдат спокойни. Той отбеляза, че няма риск за тези, които са ваксинирани с него и няма предложения за спирането му в Европа.

По думите му е съвсем нормално да се спре ваксинацията с тази ваксина, докато не се изясни ситуацията около починалата  57-годишна жена, която беше ваксинирана с Астра Зенека.

Мярката е превантивна. Докато не излязат резултатите, ние ще задържим този процес, каза министърът на здравеопазването.

„Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина, да бъдат спокойни, няма риск за тях. Аз имам и мои близки, които са имунизирани с ваксината на Оксфорд. Това е една ваксина, която е много позната на медицината, подобен тип векторна ваксина е тази за грип. В света са направени много милиони ваксинации с нея, така че тези събития са част от събитията, които се случват с такава ваксина“, коментира здравният министър.

По думите на министъра е възможно електронният регистър за ваксинация да заработи отново в четвъртък.

„Ако до сряда излязат всички резултати, които очакваме от лабораториите на Съдебна медицина в Пловдив и не бъде открита причинно-следствена връзка, още в четвъртък можем да възстановим ваксинационния процес“, уточни проф. Ангелов.

Относно карантината за пристигащи от Африка министърът каза, че е наложена с цел да се направи животът на българите на територията на страната по-сигурен.

„Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на вируса, включително южноафриканския и нигерийския, за които има съобщения, че са резистентни както на лечение, така и на ваксината. Ние сме длъжни да направим това нещо с оглед на превенцията на всички български граждани“, добави проф. Ангелов.

Министърът каза, че мерки срещу коронавируса на национално ниво ще се въведат, когато се наложи.

„Няколко пъти съм го правил, нямам страх да го направя и сега, просто моментът не е дошъл“, заключи проф. Ангелов.

Що се отнася до ситуацията в болницата в Гоце Делчев, тя продължава да бъде сериозна. Активните легла за активно лечение на пациенти са 121, от които са заети 74. Има две деца със съмнения за ковид пневмонии без да са доказани с коронавирус. В реанимацията са настанени четири пациенти на апаратна вентилация.

„Имат всичко необходимо колегите. Ще изпратим допълнително количество лични предпазни средства и дезинфектанти, тъй като са на изчерпване. Нямаме притеснения за недостиг на медикаменти и консумативи. При увеличаване на натиска върху болницата, направихме ясен план какво ще се случи“, заяви министър Ангелов.

По думите му хирургичното отделение ще бъде преместено на друг етаж и ще могат да бъдат разкрити още 16 легла за ковид болни. В момента свободните легла в лечебното заведение са 4. На ден между 6-8 пациенти постъпват в болницата с доказан COVID.

Той подчерта, част от хората от медицинския персонал, които не са пожелали да се възползват от ваксинация, в момента са положителни. Една част са в лечебни заведения, а други на домашно лечение.

„Сами разбирате колко е важно, особено хората, които са на първа линия, да бъдат защитени. Единственият начин е ваксината“, категоричен е проф. Костадин Ангелов.

Коментари