Общество

Проучване: Над 60% не одобряват протестите

Написано от ПЗИНФО

Твърдите партийни ядра остават твърди, а повече от половината българи не подкрепят протестите, според данни от телефонен сондаж за електоралните нагласи на „Барометър България“, направен между 3 и 11 август сред 842 души, цитиран от БТА.

Социолозите отбелязват, че периодът е ваканционен, хората са на почивка, откъснати от ежедневната си битова среда и пълноценно представително измерване на електоралните нагласи на българите би могло да се направи най-рано през втората половина на септември, след като приключи сезонът на отпуските.

На въпрос дали одобряват протестите, с които се иска оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, подкрепа изразяват 26,1 на сто от анкетираните, 60,5 на сто не одобряват протестите, а 13,4 на сто не могат да преценят или не дават отговор. Попитани за мнението им за протестите, 20 на сто отговарят, че ги одобряват, а 2,1 на сто заявяват, че участват в тях. Не ги одобряват 23,8 на сто, 26,4 на сто не са съгласни с блокирането на улици и кръстовища, а според 13,2 на сто от анкетираните протестите са станали банални.

Над една десета – 10,7 на сто, изразяват разочарованието си от водещите фигури на протестите, а 3,9 на сто не могат да преценят или не дават отговор. На въпроса „искате ли оставка и незабавни предсрочни избори“ 20,3 на сто от анкетираните отговарят положително, 70,8 на сто – с не“, а 8,9 на сто не дават отговор или не могат да преценят.

Според данните, ако днес се провеждат парламентарни избори, четирите сигурни формации, които биха попаднали в Народното събрание, са ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. За тях биха гласували съответно – 24,9 на сто, 12,1 процента, 7,8 на сто, 7,5 на сто.

Партиите на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (с 3,4 на сто подкрепа), на Христо Иванов „Да, България“ ( с 3,1 процента подкрепа) и евентуален политически проект на Мая Манолова (1,2 на сто) остават под четирипроцентната бариера за парламентарно представителство, показва сондажът. От „Барометър България“ отбелязват фрагментираната подкрепа за ДБ – над 70 на сто от подкрепящите формацията са жители на столицата. Подобна фрагментация, но по възраст, се наблюдава и при „Има такъв народ“ – над 65 на сто от тези, които биха гласували за нея, са млади българи, които традиционно участват в протести, но реално не отиват до избирателните урни в деня на вота.

От „Барометър България“ посочват, че предвид ваканционния период, изследването регистрира само тенденции. Към настоящия момент няма съществени промени в нагласите за гласуване при твърдите ядра на основните партии, „Да, България“ не излиза извън традиционното си изборно ядро, формирано на базата на ДСБ, новозаявените претенции за алтернатива от страна на Мая Манолова, Слави Трифонов и Цветан Цветанов засега остават в полето на „медийни претенденти“ без реално потвърдена изборна подкрепа, са заключенията, обобщени от анализаторите, на базата на резултатите от сондажа.

Коментари