Култура

„Пролентно хоро“ отново събра стотици българи на една сцена /Видео/

Написано от ПЗИНФО

За 12-ти път във Велинград се проведе Националният фестивал на любителите на българските хора „Пролетно хоро“.

Над 1200 мъже и жени от всички краища на България се включиха в трите модула на фестивала.

За първи път сценичната част се проведе под шапитото на най- големия цирков атракцион на Балканския полуостров „VeliLand“.

След това участниците преминаха в парад-дефиле по ул. Александър Стамболийски от централната гара на Велинград до центъра.

А на площад „Николай Гяуров“ показаха как се справят с шест хора от всички фолкролни области у нас.

Жителите на Велинград, гостите и участниците във форума бяха приветствани от кметът на общината д-р Костадин Коев. Той изтъкна, че община Велинград винаги ще подкрепя културата и всички прояви, които спомагат да се опазят българският дух и традиции.

За първи път фестивалът „Пролетно хоро“ се провежда през 2012 г. В  културния  календар на Община Велинград няма толкова мащабно и атрактивно събитие с участници и гости от цялата страна. Събитието е част и от културния календар на Област Пазарджик. Националният фестивал ”Пролетно хоро” има своето заслужено място в програмите за фестивали и събори на  Министерство на културата и Министерство на туризма.

През 2016 година „Пролетно хоро“ получава номинация “Туристическо събитие на годината“ в организираните от Министерство на туризма годишни награди  за туризъм. През 2016  и 2017 година фестивалът се презентира от Община Велинград  на  международното туристическо изложение “Ваканция и СПА Експо”. Националното сдружение на общините през 2017 година също популяризира  проявата, чрез своите информационни бюлетини до местните власти в цялата страна, тъй като седмото издание е посветено на 70 години от създаването на Велинград. Сдружение „Пролетно хоро“ работи в сътрудничество и с гражданското сдружение “За теснолинейката”, което рекламира  „Пролетно хоро“ с едно атрактивно пътуване до Велинград с теснолинейката. Фестивалът показва и говори за Велинград, като туристическа дестинация като място, в което има какво да се види и какво да се преживее.

Фестивалът няма конкурсен характер. Той събира на едно място хора на различна възраст, с различен социален икономически и образователен статус, с една основан цел – да популяризират  българския фолклор, песенен и танцов и да играят заедно български народни хора. „Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал. Трите модула в програмата  му предлагат различно изживяване и емоция за участниците, и за публиката. Представят по атрактивен и оригинален начин фолклора ни, провокират интерес към българските народни хора, любов към българските традиции,  национална гордост  и самочувствие.

Фестивалът “Пролетно хоро“ е фестивал  на българщината, той е емоция, гордост, традиции и бъдеще събрани в едно. Фестивалът дава възможност на стотици българи да дойдат във Велинград, да  играят български народни хора и за пореден път да докажат, че българския фолклор живее в настоящето и има бъдеще. Фестивалът е един нагледен урок по история и краезнание, урок който се възприема лесно и не се забравя никога. Урок който впечатлява.

Коментари