Криминално

Прокуратурата с подробности за финансовите престъпления в Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

Окръжна прокуратура–Пазарджик привлече като обвиняеми В.Д., на 55 г., и И.Л., на 47 г., за това, че в периода от месец януари 2022 г. до 5 декември в Пазарджик са участвали в организиран престъпна група, създадена за извършване в страната на престъпления против данъчната и финансова система. Това е престъпление по чл. 321 от Наказателния кодекс. Ръководител на групата е И.Л., участници в нея В.Д. и А.У., на 55 г.

В.Д. и И.Л. са обвинени и за това, че от 01.12.2022 г. до 05.12.2022  г. в гр. Пазарджик, в съучастие като извършители, в условията на продължавано престъпление – на 01.12.2022 г., на 02.12.2022 г. и на 05.12.2022 г.  извършили три броя финансови операции и сделки с имущества на търговско дружество, на обща стойност 1 000 000 лева, за които са знаели, че са придобити чрез престъпление или друго обществено деяние – престъпление по чл. 253 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че за горепосочения период, престъпното сдружение е функционирало като е използвало контролирани търговски дружества с профил на „липсващ търговец“ и „буфер“, чрез които по документи са симулирани продажби и доставки на трюфели и гъби с цел формиране на данъчен кредит и неправомерно възстановяване на ДДС от държавния бюджет в особено големи размери.

С цел упражняване на пряк контрол върху използваните за данъчната измама дружества организаторът И.Л. е бил назначаван за мениджър в тях. В.Д. е заемал по-ниско йерархично ниво . Той е бил вписан като собственик и управител на част от други буферни дружества.  Предстои привличане към наказателна отговорност и на третия участник в  организираната престъпна група – А.У., който е осъществявал идентична дейност с тази на В.Д.

Под ръководството на Окръжна прокуратура–Пазарджик до момента са извършени над 20 претърсвания и изземвания, над 50 разпита на свидетели, огледи, назначени са експертизи, иззети са множество счетоводни, транспортни и други търговски документи, компютърни конфигурации, печати, електронни подписи и др. По време на претърсванията са намерени и наркотични вещества – марихуана, в дома на един от свидетелите.

Спрямо двамата обвиняеми е взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Действията по разследването продължават.

Подробности по случая бяха изнесени днес на брифинг на прокуратурата в гр. Пловдив, в който участваха Румен Попов, заместник-апелативен прокурор, Албена Кузманова, окръжен прокурор на гр. Пазарджик и Живко Пенев, заместник-окръжен прокурор на гр. Пазарджик.

Коментари