Криминално

Прокуратурата повдигна обвинение на шофьор за причиняване смъртта на колега на магистралата

Написано от ПЗИНФО

Днес, 21 февруари 2022 г., следовател от Националната следствена служба е предявил обвинение по досъдебно производство, наблюдавано от Окръжна прокуратура-Пазарджик, на А.Б., на 36 г., за това, че на 29.01.2022 г. около 14,30 ч. на  автомагистрала “Тракия“, км 102+900, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил “Ленд Ровер Рейндж“, е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата. Той навлязъл в задимен участък от пътя със скорост, която e била технически несъобразена с ограничената от дима видимост за конкретния пътен участък, вследствие на което причинил пътнотранспортно произшествие, като блъснал в задната част лек автомобил „Тойота Ярис“. В резултат на това по непредпазливост е причинил смъртта на 55-годишната Е.П.,  управлявала лекия автомобил „Тойота Ярис“.

Престъплението е квалифицирано по чл.343, ал.1 буква “в“ вр. чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс. Пробите за алкохол и наркотици на А.Б. са отрицателни.

На основание чл.199 и чл.69а, ал.1 от НПК наблюдаващият прокурор е постановил временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на А.Б., изпратено за изпълнение на сектор „Пътна полиция“, гр. Пловдив.

Действията по разследването по досъдебното производство, наблюдавано от Окръжна прокуратура-Пазарджик, се извършват от следовател от Националната следствена служба. Те са съгласувани с наблюдаващия прокурор.

Апелативна прокуратура – Пловдив

Коментари