Криминално

Прокуратурата е внесла обвинителен акт за убийства по расистки подбуди

Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе в съда обвинителен акт спрямо Иван Н., на 31 г., за това, че по расистки подбуди умишлено е умъртвил повече от едно лице, като убийството е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост – престъпление по чл. 116 ал. 1 т.4, т.6 предл. 3 и 4 и т. 11, предл. 2 във връзка с чл.115 от Наказателния кодекс и за това, че по расистки подбуди е причинил леки телесни повреди на повече от едно лице – престъпление по чл. 131 ал.1 т.4 предл.3 и т.12 предл. 2 във връзка с чл.130 ал.1 от Наказателния кодекс.

 

На 5 ноември 2016 г. в гр. Пазарджик, обвиняемият Иван Н. влязъл в къщата на 77-годишния А.И. и съпругата му В. И., на 68 г. Жената седяла на леглото, а съпругът й бил легнал на дивана. Обвиняемият носел нож в дясната си ръка и се насочил към тях. Той намушкал с ножа в гърдите А.И., а на съпругата му нанесъл удари в гърба. След това обвиняемият, влачейки, изнесъл трупа на мъжа на двора, а после и на улицата, забил нож в корема му и си тръгнал към дома.

На 6 ноември 2016 г., сутринта, обвиняемият Иван Н. излязъл от дома си в гр. Пазарджик, като носел въздушна пушка. Отишъл в градинката пред жилищен блок, като имал намерението да привлече вниманието, за да се „вдигнат хората на революция“. С въздушната пушка стрелял по гаражна врата и по прозорците на един от жилищните блокове, но никой не му обърнал внимание. Видял няколко жени, които вървели по улицата, и произвел два изстрела, като ранил две от тях в краката. Непосредствено след това бил задържан от полицията.

По делото са били извършени множество експертизи: за ДНК изследване на биологичен материал, съдебномедицински, балистични, дактилоскопни, комплексни психиатрични и психологични. Установено е, че обвиняемият Иван Н. е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него и да ръководи постъпките си. Той е криминално проявен, осъждан, търпял е и ефективно наказания “лишаване от свобода”. Последното му осъждане е от месец март 2008 г. Още като непълнолетен обвиняемият Иван Н. започнал употребата на наркотични вещества, което наложило нееднократното му включване в лечебни програми.

Според медицинската експертиза двамата съпрузи са починали от причинените множество прободно-порезни рани. По тялото на А.И е имало 14 прободно-порезни рани в областта на гърдите, челото, корема, крайниците, а по тялото на В.И. – 9 прободно-порезни рани в шията и гърба. Причините и условията, способствали извършване на престъпленията се коренят в личностовите особености на обвиняемия, дискриминационните му нагласи, в грубото незачитане на личността, живота и телесната неприкосновеност.  Предстои Окръжен съд-Пазарджик да насрочи първо заседание по делото.

Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив

7 юни 2017 г.

Коментари