Криминално

Прокуратурата във Велинград повдигна обвинение на трима за измами

Велинград

Районна прокуратура-Велинград внесе обвинителен акт срещу три лица – Димитър В., на 31 г., от гр. Велинград, Петър П., на 27 г.,от гр. Велинград и Петър В., на 26 г., от гр. Велинград,  за измами с цел имотна облага и използване на документ с невярно съдържание за получаване на чуждо имущество – престъпление по чл. 209, ал. 1, чл. 210, ал. и чл. 212 от Наказателния кодекс.

Димитър В. е предаден на съд по четири обвинения.

Първото е, че от януари до декември 2009 г. е възбудил и поддържал заблуждение у Александър К. от Велинград, че ще му плати уговорена сума по покупко-продажбата на собствената му 1/2 идеална част – къща на ул. “Георги Кирков” с приземен етаж и две масивни селскостопански сгради и с това му е причинил имотна вреда в размер на 10 000 лв. .

Второто е, че от 14 януари 2012 г. до 11 февруари 2012 г., в съучастие като извършител, с Петър П., като помагач, с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил и поддържал у Иван Н. от Велинград, Катя Н. от Велинград и Тодор Р. от Велинград, заблуждение, че ще им отпусне заем в размер на 5 000 лева, при условие, че му прехвърлят собствеността на техния недвижим имот във Велинград на обща площ от 147 кв.м. ведно с масивна двуетажна жилищна сграда от 80 кв. м., а като им върне заема, той ще им прехвърли обратно собствеността, с което им е причинил имотна вреда в размер на 23 700 лева, което е в големи размери.

По третото – Димитър В. е обвинен, че през месец януари 2012 г., в съучастие като извършител, с Петър П., като помагач, е възбудил и поддържал заблуждение у Камен Д., че ще му даде 500 лева при условия, че подпише пълномощно на Петър П. да се разпорежда с имота му – 1/2 идеална част от самостоятелен обект – втори жилищен етаж със застроена площ 108 кв. м. Пълномощно поискал като гаранция, че ще му върне парите с лихвата, като му е причинил имотна вреда в размер на 12 900 лева.

Четвъртото – през месец март 2012 г. във Велинград, в съучастие като помагач, чрез набавяне на документи и по други начини, Димитър В., заедно с Петър В., като извършител, чрез използване на неистински документи – пълномощно от името на Людмил Д., от Велинград, са получили без правно основание 4 500 лева  като цена за закупуване на имот, собственост на Людмил Д., но без неговото знание и съгласие. 

Петър П. е предаден на съд като помагач  на Димитър В. по второто и третото обвинение. 

Петър В. е предаден на съд за това, че през месец март 2012 г. във Велинград, в съучастие като извършител, с Димитър В., като помагач, чрез набавяне на документи и по други начини, чрез използване на неистински документи – пълномощно и декларации, са получили без правно основание чуждо движимо имущество – 4 500 лева, дадена им от Елена П. от гр. Пазарджик за закупуване на недвижим имот – 1/ 2 идеална част от самостоятелен обект – втори жилищен етаж със застроена площ от 108 кв.м. от двуетажна полумасивна жилищна постройка, продаден без знанието и съгласието на собственика с намерение да го присвоят.

По делото са разпитани 23 свидетели, извършени са експертизи. Взети са мерки за обезпечение с наложен запор на два леки автомобила – “Фолксваген Голф” и БМВ 730, собственост на Димитър В. 

Димитър В. е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 3 000 лв.  Петър П. е  с мярка за неотклонение „парична гаранция“ 1 000 лв. Петър В. е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Коментари