Криминално

Прокуратурата внесе обвинение за обсебено девинско возило, предадено за скрап в Пазарджик

Пазарджик, Девин Районна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт срещу Росен Митков, на 37 г. от гр. Девин, за обсебване на чужда движима вещ при опасен рецидив – престъпление по чл. 206 ал. 3 във връзка с чл. 29 ал.1 от Наказателния кодекс.

 

Обв. Росен Митков е предаден на съд за това, че на 5 декември 2011 г. противозаконно е присвоил чужда движима вещ  – лек автомобил „Опел Фронтера“ на стойност 4 500 лева, собственост на Ц.Ю., от гр. Девин, която владеел на основание предварителен договор с нотариална заверка за покупко-продажба от 22 ноември 2011 г., като деянието представлява опасен рецидив.

Свидетелката Ц.Ю. от гр. Девин била собственик на лек автомобил, марка „Опел Фронтера“, който се ползвал и поддържал от нейния баща.  Той пък се познавал с обв. Росен Митков по повод осъществена преди време сделка за покупко-продажба на дърва. Обв. Росен Митков харесал колата и изявил желание да я купи. Свидетелката Ц.Ю. казала, че трябвало да се подпише предварителен договор за покупко-продажба на моторното превозно средство, което станало на 23 ноември 2011 г. в гр. Девин. Съгласно договора продажната цена на автомобила била 7 000 лева, която обв. Митков трябвало да плати на вноски по 1 000 лева.

На 5 декември 2011 г., когато била първата дата за плащане на вноска, обв. Митков отишъл в пункт за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали в гр. Пазарджик и предал лекия автомобил, марка „Опел Фронтера“ срещу сумата от 800 лева. Същия ден колата била изпратена за претопяване. Свидетелката Ц.Ю. няколко пъти се обаждала да напомни за непогасените вноски, а обв. Митков уверявал, че ще плати. Когато това не се случило, тя подала жалба в Районна прокуратура-Девин. Делото е било изпратено в Районна прокуратура-Пазарджик, защото в гр. Пазарджик е довършено деянието по чл. 206 от Наказателния кодекс.

По досъдебното производство е изготвена автооценъчна експертиза, която установява, че пазарната стойност на автомобила е 4 500 лева, разпитани са свидетел и др. Обв. Росен Митков се е признал за виновен, но е отказал да дава обяснения. Настоящото деяние се явява извършено в условията на опасен рецидив заради наличието на предходни осъждания, като по едно от тях е осъден на лишаване от свобода за кражба.

Обв. Росен Митков е с мярка „задържане под стража“ в затвора в гр. Пловдив.

Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив

Коментари