Култура

Проектът „Родова памет“ представя Бедиг Бедросян в Пазарджик

Пазарджик

Платна на един от най-признатите художници от средата на ХХ в. Бедиг Бедросян ще бъдат изложени в Художествена Галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик от 23 март 2016 г. Официалното откриване на изложбата е от 18.00 часа на площад "Константин Величков",15.  Експозицията "Земя между реката и морето" е част от проекта "Родова памет" на Сдружение "Арарат"-Варна и гостува в Пазарджик.

Многобройните почитатели на пейзажите на Бедросян често го сравняват със забележителния френски импресионист Клод Моне, тъй като и негови картини са в редица частни и държавни галерии във Франция, Германия, Армения и България. Бедиг Бедросян е потомък на арменски бежанци и е израснал в Добруджа, Силистренско. 

Изложбата "Земя между реката и морето" пристига в Пазарджик от Пловдивската художествена галерия. През миналата година експозицията бе изложена първо в Градската галерия на Силистра, а след това и в Градска художествена галерия – Варна. Сдружение "Арарат" ще дари и картина на Художествена галерия „ Станислав Доспевски“- Пазарджик на Бедиг Бедросян.

Големият добруджански художник ще бъде почетен край Дунав и с монумент, който ще е дело на големия български скулптор Георги Чапкънов – Чапа. Паметникът ще бъде позициониран на входа на Градската градина в Силистра и също е част от проекта "Родова памет" на Сдружение "Арарат" – Варна. От там припомнят, че Чапа и Бедросян са били близки приятели.    

 

Коментари