Култура

Проекти на Младежки дом правят Пазарджик част от „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

Пазарджик С проектите „Реката“  и „Мулти Култи китчън“ Младежки дом – Пазарджик и градът стават част от големия проект „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Той беше представен днес на пресконференция с участието на артистичния директор на Фондация „Пловдив“2019 Светлана Куюмджиева и екипът на Младежки дом – Пазарджик.

 

Проектите ще се реализират в продължение на две години – 2018 и 2019 г. Те са постъпили в отговор на отворени покани от Фондацията, след които са получени близо 200 проекта, каза Светлана Куюмджиева. Проектът "Реката" с важния фокус върху р. Марица като активно място за почивка и хармонично съжителство с природата, е бил оценен като изключително интересен, още повече, че само няколко от получените проекти са били свързани  реката. „Той направи силно впечатление на журито с иновативния си подход и възможността за привличане на различни публики и участието на други региони“, добави Куюмджиева.

„Реката“ е проект, посветен на река Марица – най-голямата река на Балканите, в който тя ще играе обединяваща роля. Участие ще вземат млади творци и доброволци от Пазарджик, Пловдив, Гърция и Турция, които ще имат възможността да направят художествена трансформация на пространството по Марица – в съответствие с концепцията „Заедно“ на ОФ „Пловдив 2019“. Ключовите елементи са два – Ленд арт по Марица и Маришки истории. В Ленд арт по Марица, чрез групи от млади хора и професионални творци, под ръководството на Арт група „Дупини“ от Велико Търново, поречието на реката ще бъде място за модерно изкуство. Място, където творците ще използват природата като начин на изразяване. Ленд арт е изкуство, изложено на влиянието и капризите на времето. Важна част от проекта е заснемането на това изкуство, а фотографиите ще останат и ще разказват за всичко случило се. Фотоизложба в Пазарджик и Пловдив след това ще го припомни.  

Втората част на проект „Реката“, „Маришки истории“, ще разкаже точно това – малките, локални истории на хора, живеещи по поречието на Марица, които ще резонират на международно ниво.

Проект „Мулти Култи китчън“ обръща внимание на културата на хранене и традициите на различните етноси, а представянето му предстои.

Коментари