Институции

Продължете изречението: Любовта за Вас е ….

Пазарджик

По инициатива на Център „Читалища“ – Пазарджик с ръководител Радка Кочева,  инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ при РЗИ Пазарджик, изнесоха презентации пред читалищни секретари  от  областта  на тема: „Любов, вино и сексуално здраве – тема за читалищни беседи“. Събитието е част от здравно-информационната кампания на здравната инспекция по повод 14 февруари  – Ден на влюбените.

Инспекторите  Анелия Куртакова и Иванка Маврикова по интересен и впечатляващ начин запознаха присъстващите с  темите  за Любовта и Виното и бяха посрещнати с голям интерес от присъстващите.  

Началото на срещата бе поставено с провокативен асоциативен въпрос „Продължете изречението: Любовта за Вас е ….“.   Отговорите бяха разнообразни, но всички се обединяваха от идеята за магическата сила на любовта, задаваща смисъла на човешкия живот.

Анелия Куртакова в своята презентация представи психосоциалните аспекти на любовта. Разгледа различните теории за любовта, видовете  любов, разликите между влюбване и любов, любов и сексуално здраве, сексуалното образование като част от превенцията на сексуално предаваните инфекции.  С тезата „Любов и вино, вино и любов“,  свързана с  Деня на влюбените и празника  на Виното и винарите, инспектор Иванка  Маврикова разясни на читалищните секретари ползите и здравните ефекти от умерената консумация на вино /1-2 чаши дневно/ и вредата от злоупотребата с него.

Виното е алкохолна напитка, ферментирал гроздов сок, отличаващ се с необичайно разнообразен състав от биологично активни вещества, обусловен от първоизточника му и начина на получаване. То  притежава антисептично действие, противовъзпалителни  и антидиабетни свойства. Виното съдържа водоразтворими витамини – В1, В2, В6, В12, пантотенова киселина, фолиева киселина, холини и др., но при големи дози  токсичното действие на спирта надделява над неговите хранителни свойства. Превишаването на количеството може да доведе до нарушения в съня, инсулт, увреждане на сърцето и храносмилателната система, черния дроб.  След прекаляване с алкохол хората се отпускат.  Заради падането на задръжките е много вероятно да попаднат в ситуации, за които после да съжаляват – рискови сексуални контакти, практикуване на необезопасен секс .

След приключване на презентациите между лекторите и присъстващите се разви интересна дискусия и бяха обменени  полезни за двете страни  идеи за здравно-информационни дейности.

 

 

 

Коментари