Институции Общество

Продължава поетапното пръскане и обработка на дървесните видове срещу гъсеници и вредители в Пазарджик и околните села

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик Продължава поетапното пръскане и обработка на дървесните видове срещу гъсеници и вредители в Пазарджик и околните села, след като кметът на общината Тодор Попов сезира фирмата, която е ангажирана за тази цел.„Поради ежедневните валежи и неблагоприятните метеорологични условия, по-ранното стартиране на тази дейност нямаше да даде желания резултат, но имам уверението, че сега графикът на фирмата изпълнител ще бъде по-концентриран.“, коментира кметът Тодор Попов.

„Ще бъдат обхванати всички дървета на обществени площи, податливи на американската бяла пеперуда и апелирам, по възможност собствениците на частни дворове да предприемат същите мерки, за да е ефикасна борбата с този вредител и резултатът по-траен.“, призова Тодор Попов.

Пръскането се извършва по договор за растително-защитна обработка и се използва препарат ДиПел, който е напълно безвреден за хората. Обработката на първо поколение гъсеници е почти към края и ще продължи до справяне с проблема при подаването на конкретни сигнали. Вече са обработени дървесните видове в централната градска част, обществените зони в кварталите, както и селата.  Средата на август ще стартира обработката срещу второто поколение на бялата американска пеперуда. Освен това тече и обработка срещу кестенов молец, а парковите пространства и градини са обработени срещу кърлежи, комари и други вредители.

Освен ежедневните валежи доскоро, друга сериозна причина са изоставените дворове  на  частни къщи и на фирми, където достъпът на фирмата изпълнител е затруднен или невъзможен.

Заявки за обработки и сигнали се приемат директно на телефони 034/ 402 242, 034/ 96 96 96 или чрез подаване на писмено заявление в Центъра за информация и услуги на гражданите в Община Пазарджик, на имейл signalipz@gmail.com и Вайбър на тел. 0886 90 06 36, като най-добре е сигналите да бъдат придружавани и със снимков материал.

Коментари