Институции Криминално Общество

Продължава борбата с огъня край Елшица

Написано от ПЗИНФО

Над 200 души се борят с огнената стихия, от въздуха гасят и вертолети от авиобаза Крумово. Работата им е затрудена от силния вятър, обясни за Радио Пловдив областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

Овладени са по-голямата част от огнищата, но за съжаление излезе вятър, който продължава да усложнява нашата работа. На терен има около 80 огнеборци, също толкова служители на всички горски стопанства и също толкова доброволци и много техника“, каза Величков.
През целия ден двата вертолета Ми-17 от авиобаза Крумово гасиха пожара, а по-късно се включи и хеликоптер „Кугър“.
Величков е разпоредил на РИОСВ – Пазарджик да направят всички необходими замервания на въздуха.
„Радостното е, че няма превишение на нито една норма и въздухът е чист“, каза още областният управител на Пазарджик.

Няма данни за пострадали хора или изгорени къщи в зоната на пожара.
Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов пристигна на място, за да се срещне с горските служители, огнеборците и доброволците, участващи в овладяване на стихията.

Държавните горски територии, които са обхванати от пожара в землищата на селата Левски и Елшица в Пазарджишка област, са засегнати безвъзвратно. Най-вероятно масивите ще бъдат изсечени и залесени отново. Това заяви заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов, заедно с него на място е и областният управител на Пазарджик – Трендафил Величков.

Пожарът обхвана над 2 хиляди декара смесени гори, създадени със земеделски площи, но няма пострадали хора от имотите. До късно снощи бяха прокарани 10 метра просеки, за да се спре пътят на огъня, но опасността от разпространението му все още не е преминала, каза кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Зам. министъра на земеделието Валентин Чамбов благодари на хората , които 20 часа се борят с огнената стихия.

Коментари