България Институции

Прогноза за времето от 5 до 8 януари за Южна България

Под влияние на преминаващ Средиземноморски циклон и свързаната с него фронтална система и нахлуващ от север много студен арктичен въздух на 05.01.2017г ще се създаде валежна обстановка.

В западните райони на Родопите и Средна гора валежите ще са от сняг, а в Тракийската низина от дъжд. В централните и западни райони на Южна България ще духа до умерен северозападен вятър, а в югоизточните райони силен североизточен вятър. Привечер по линията на преминаващия студен фронт ще се създадат условия за интензивни валежи от дъжд, главно в югоизточните райони на Родопите, Тракийската низина, Странджа – Сакар и районите близки до Стара планина.

На места валежите ще достигнат 20 – 25 л/кв.м. Към полунощ с понижение на температурите дъждът ще премине в сняг. В ранните часове на 06.01.2017 валежната обстановка в югоизточните райони ще се усложни, поради силния североизточен вятър и бързото понижение на температурите, които към 14 часа ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса.

Ще се създадат условия за навявания, виелици и снежната покривка на места ще достигне между 30 – 50 см. Има условия за заледяване на пътищата и обледеняване на проводниците на електропроводимата мрежа. На 06.01 в следобедните часове в западните и централни райони валежите постепенно отслабват и спират. Облачността ще се разкъса. В югоизточните райони ще остане облачно с преваляване от сняг. В западните и централни райони вятърът ще е умерен от северозапад, а в югоизточните силен североизточен. На 07.01 валежи от сняг ще има в източните райони, които привечер ще спрат. Ще духа до умерен северозападен вятър. Температурите ще продължат да се понижават, ката минималните ще бъдат в интервала минус 20 – минус 15 градуса, а максималните ще бъдат между минус 9 – минус 4 градуса. На 08 валежите спират и облачността се разкъсва, а вятърът отслабва. Температурите остават много ниски.

НИМХ-Пловдив

Коментари