Избори

Проблеми с машините в различни части на страната

Написано от ПЗИНФО
Централната избирателна комисия взе решение за преминаване към хартиен вот в 12 секции в страната. Секциите са в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янков, както и две секции в Благоевградски избирателен район, 2 в Силистренски, 2 в 23-ти район в София и една секция в Бургаско. Има и други сигнали за невъзможност да продължи гласуването с машина, но те трябва да са писмени и с обосновка, след което ЦИК ще предприеме действия за преминаване към хартиен вот.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи за „Хоризонт“, че от няколко РИК има информация, че машините не са проработили тази сутрин.

„Имаме сведения за 7-8  машини, които за момента са създали такива проблеми. Предстои комисията да вземе решение как да се пристъпи в тези секции. Това е в рамките на очакваното, защото и при предишни машинни гласувания между половин и един процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем. Комисията се събира в 9:30 ч. Ако г-жа Нейкова прецени, може и по рано.

„Има традиционни проблеми със съставите на секционните комисии. Някъде някои не се явяват, другаде, в последният момент се налага да се включат резерви. Като цяло не бих казал, че броят на тези случаи е по-висок, отколкото на предишни избори“.

Технически проблеми са установени в 26 избирателен район – София област, съобщи за БНР председателят на Районната избирателна комисия Димитър Димитров:

„В 26 избирателен район в Софийска област също има проблем с машинното гласуване. Изборите трудно започнаха в голяма част от общините в Софийска област“,посочи София Димитър Димитров. В Костинброд дори не е започнал изборият ден заради проблем с машините.

„Снощи в 11.30 са дошли машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината показа друга дата и час. Чакаме техника да дойде, не е спряна. Чакаме да видим решението на казуса. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова разписка, чака се техник. Това са ни проблемите общо взето с машините, другите работят навсякде. Трябва да ви кажа, че кол центъра на „Сиела норма“ отказваше да вдине телефона, обаче сега го вдигат“.

В 1 343 секции в страната и 39 в чужбина ще се броят контролните разписки и ще се сравняват с машинния протокол. Секциите ще бъдат оповестени днес в 16 часа. 757 секции в чужбина са проверени за готовността им за изборите. Над 20 се проверяват в момента. Две секции в Германия няма да отворят, но това беше ясно още в петък.

„20 сигнала за машини, които не работят и една секционна комисия, която въобще не можа да стартира изборния ден, тъй като софтуеъра на машината се оказва, че е настроен с два часа разлика – тоест преди 9:00 ч. не може да тръгне. Чакаме указания от ЦИК“.

В три секции на територията на Варна се преминава на гласуване с хартиени бюлетини, защото машините не са проработили, съобщиха от Районната избирателна комисия. В още три секции е имало проблеми с картите за гласуване, както и с отпечатване на бележките от вота, но повредите са отстранени.

В област Ловеч, в трета секция в Луковит, машината е отказала и гласуването все още не е започнало, тъй като се чака решение да се пристъпи към гласуване с хартиени бюлетини

В Област Велико Търново машината в Полски Тръмбеш е доставена с инсталиран софтуер, който не е за региона. Избирателите гласуват с хартиени бюлетини, посочи председателят на РИК Николай Илиев:

Проблем с машина в смядовското село Янково наложи изборите и там да  подават хартиени бюлетини, съобщиха от РИК Шумен.

В две секции в Червен бряг е установено, че часовниците на машината са настроени с един час разлика от реалното време. Ако се наложи, там гласуването ще бъде удължено с час, уточниха от РИК. Гласуването протича нормално.

В Сливен за кратко бе спряно гласуването заради несъответствие между името на кандидат в машината и листа с преференции пред вратите. От РИК съобщиха, че проблемът не е в машините и листите пред вратите ще бъдат сменени.

За  проблеми с машинното гласуване в разградските села Раковски и Тодорово информират от РИК-Разград. Разписката, отпечатвана при вота, е с различна дата, уточни говорителят Юмгюл Ахмедова. Уведомена е ЦИК и се очаква решение. Сутринта е имало и закъснения на някои от членовете на СИК. Тези, които не са се явили са сменени.

Коментари