Култура Общество

Преиздават една от най-ценните книги за Пазарджик на д-р Константин Кантарев

Пазарджик Една от най-ценните книги за Пазарджик, книгата на д-р Константин Кантарев, ще бъде преиздадена по повод 140 години от Освобождението на България, съобщава Община Пазарджик, която ще финансира преиздаването.

 

Предложението за това е на инициативен комитет и е направено поради трайния интерес към книгата  и нейното голямо значение като важен,  а в някои случаи и единствен, извор за миналото на града ни. С преиздаването ще се отбележи по най-подходящ начин и 115-та годишнина на д-р Кантарев. Новото издание ще бъде допълнено с негова биография, речник на чужди и остарели думи и ще бъде обогатено с нов илюстративен материал. Очаква се книгата да бъде готова през есента.

„Пролетта на един град” е малка енциклопедия за близкото минало на родния град на автора, еднакво интересна, както за всеки любознателен читател, така и за специалисти. Тя представя интересна информация относно бита, населението, архитектурата, културата на Пазарджик. Среща читателите с личности като  Константин Величков, Теодор Траянов, Димитър Бояджиев, Никола Фурнаджиев, Асен Калоянов, художниците Атанас Гюдженов, Димитър Андреев, Георги Машев, скулптора проф. Михаил Михайлов, кмета на града Георги Брегов и други знакови личности.

Д-р Константин Кантарев /1903 – 1992/ е  медик по образование, но с енциклопедични интереси в различни области и множество публикации в областта на медицината. Автор е на повестта „Песента на мама“, на книгата за Пазарджик „Пролетта на един град“ и на мемоарната автобиографична книга „ Един безвластник в лапите на властта“.

Коментари