Култура Любопитно Общество

Предстои голямото писане на великденски яйца

Велинград

“Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край” е събитие, което предстои във Велинград. Идеята е в навечерието на Великден централният площад на града да се превърне в голяма работилница за писане на великденски яйца. В нея ще може да се включи всеки желаещ жител или гост на курорта.

„Ще пишем заедно яйца по запазената характерна за нашия край техника с восък и спазвайки традиционния рисунък. По този начин ще популяризираме една изключително ценна наша традиция, която е оцеляла години наред и заслужава да бъде продължена. А великденското яйце, което всеки сам ще направи, ще остане като хубав спомен от Велинград и първото Голямо писане на великденски яйца от Чепинския край“, споделят организаторите. 
“Голямото писане” е идея на местния вестник “Темпо”, която бе подкрепена от Община Велинград, Историческия музей, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Подготовката за датата на събитието – 30 април, Велика събота, вече е в ход.

Междувременно за велинградските писани яйца научиха и в Полша. В столицата Варшава бе показана изложба „По пътя на писаните яйца” на Исторически музей – Велинград.

Коментари